BiH
0

Osuđen napad na Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci

SRNA
Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH tokom današnje posjete Sefer-begovoj džamiji u Banjoj Luci osudili su treći napad na ovaj vjerski objekat u posljednjih mjesec dana i pozvali građane na toleranciju.

Glavni imam Islamske zajednice u Banjoj Luci Muris Spahić rekao je novinarima da je ova džamija više puta bila meta napada, što predstavlja atak na islamsku zajednicu i živote ljudi.

"Na objektu je razbijeno jedno prozorsko staklo. Može se vidjeti nekoliko kamenica pored džamije koje su bile bačene u pravcu bogomolje", kaže Spahić. 

On je naveo da je u posljednje vrijeme bilo i verbalnih napada na vjernike koji dolaze u džamiju. 

"Materijalnu štetu na džamiji moguće je procijeniti i ona nije velika, ali je moralna šteta koja je nanesena vjernicima neprocjenjiva", istakao je Spahić, navodeći da nijedan počinilac do sada nije pronađen. 

Predstavnik Katoličke crkve u Banjoj Luci Marko Semren smatra da je suživot ljudi bogatstvo, jer je ljubav "izaći iz sebe i prihvatiti različitost drugoga". 

Semren je pozvao građane Banje Luke da imaju izoštreniji osjećaj u prihvatanju drugačijeg, u suživotu i međusobnom bogatstvu vjerskih zajednica. 
Predstavnik grada Banja Luka Vladimir Đukelić osudio je napad na ovaj vjerski objekat, ističući da je gradska uprava nezadovoljna ovim činom, posebno ako se ima u vidu činjenica da je Banja Luka u posljednjih nekoliko godina uspostavila korektnu saradnju sa svim vjerskim zajednicama.

Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH posjetili su Sefer-begovu džamiju u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH". 

Ovo vijeće primilo je tri prijave o napadima na ovu džamiju koji su se desili 28. i 30. maja, te 14. juna.