Osuda verbalnog napada na Vasilija Kačavendu

F
FENA
7.12.2009. u 14:41
0
10
Osuda verbalnog napada na Vasilija Kačavendu
0
Osuda verbalnog napada na Vasilija Kačavendu
Pitanje izgradnje vjerskih objekata na zemljištu drugih crkava i vjerskih zajednica, kao i na imanjima fizičkih osoba druge vjere, ubuduće će biti sastavni dio izvještaja o stanju prava na slobodu vjere - zaključili su učesnici sjednice Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV) u Bosni i Hercegovini danas u Sarajevu.
Učesnici su upoznati o imenovanju muftije sarajevskog Huseina ef. Smajića za člana Skupštine MRV-a uime Islamske zajednice u BiH, umjesto dosadašnjeg člana, Mustafe ef. Cerića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, saopćeno je iz MRVBiH.

Razgovarano je o saradnji MRVBiH s entitetima i Brčko Distriktom.

Razmatrane su projektne aktivnosti MRV-a: izdavanje časopisa "Religijski pogledi", susreti mladih teologa, posjete domovima za djecu bez roditeljskog staranja i Domu za djecu s posebnim potrebama, organiziranje seminara za srednjoškolce o međureligijskom dijalogu, obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije te osnivanje odbora za međureligijsku suradnju i štampanje zajedničkog religijskog kalendara za 2010. godinu.

Međureligijsko vijeće u BiH najoštrije je osudilo verbalni napad na svog predsjednika Vasilija Kačavendu koji se desio 30. septembra nakon završetka prethodne sjednice ovog vijeća.

Sjednici su danas prisustvovali: Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski, predsjedik MRVBiH-a, Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski, Husein ef. Smajić, muftija sarajevski, i Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo, uime Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: