{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda Srbije za kršenje Rimskog sporazuma

F
21.5.2009. u 19:57
0
11
Osuda Srbije za kršenje Rimskog sporazuma
0
Osuda Srbije za kršenje Rimskog sporazuma
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić danas je u saopćenju za javnost najoštrije osudio "kontinuirano kršenje međunarodnog Rimskog sporazuma od vlasti i pravosudnih organa Republike Srbije".
"Posljednji potezi pravosudnih organa Republike Srbije u vezi sa slučajem poznatim kao 'Dobrovoljačka ulica' jasno ukazuju na kršenje ne samo Rimskog sporazuma nego i Evropske konvencije o prenošenju postupaka u kaznenim stvarima te Statuta međunarodne organizacije kriminalističke policije (INTERPOL) koji u članu 3. određuje da je INTERPOL-u strogo zabranjena bilo kakva aktivnost ili intervencija u pitanjima ili slučajevima koji imaju političku, vojnu, vjersku ili rasnu pozadinu", navodi se u saopćenju.

Silajdžić smatra da shodno odobrenju Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY), a u skladu s Rimskim sporazumom, jedino pravosudni organi Bosne i Hercegovine imaju nadležnost za slučaj "Dobrovoljačka ulica" a "koje odobrenje nikad nije dato pravosudnim organima Republike Srbije".

"Svi dosadašnji pokušaji da se slučaj 'Dobrovoljačka ulica' rješava u skladu s međunarodnim pravima i obavezama koje su Bosna i Hercegovina i Republika Srbija preuzele odbijeni su od vlasti i pravosudnih organa Republike Srbije. Na ovaj način se pokušava narušiti integritet institucija Bosne i Hercegovine te destabilizirati politička situacija unutar BiH, a sve s ciljem stvaranja dojma o jednakosti krivice i odgovornosti u ratovima na području bivše Jugoslavije", navodi se.

Silajdžić će nastaviti insistirati na tome da sva nadležna tijela Bosne i Hercegovine za pitanja iz slučaja "Dobrovoljačka ulica" striktno slijede međunarodne obaveze i domaće zakonodavstvo kako bi se zaštitili državljani Bosne i Hercegovine kao i međunarodni ugled institucija BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: