BiH
0

Osuda prijedloga podizanja krsta na Zlatištu

Sarajevo-x.com
Najnoviju provokaciju neodgovornih pojedinaca i organizacija koje predlažu podizanje krsta na Zlatištu osuđuje neformalna skupina građana koja sebe naziva "Građani/građanke Sarajeva".

Građani Sarajeva sa gnušanjem osuđuju najnoviju provokaciju neodgovornih pojedinaca i organizacija koje predlažu podizanje krsta na Zlatištu.

Nažalost, na ovu provokaciju političke strukture u Kantonu Sarajevo odgovaraju kontra-provokacijom pozivajući građane na proteste 06. aprila na Zlatištu.

Umjesto da ovu situaciju iskoriste da pozovu građane na saradnju i izgradnju jedinstvenog Sarajeva, oni je koriste za ubiranje jeftinih političkih poena, koristeći se isprobanom taktikom nacionalne homogenizacije. Vlast ponovo, po ko zna koji put, pokušava skrenuti

pažnju sa sebe na kolosijek nacionalizma.

Potpuno smo svjesni da je prijedlog izgradnje krsta na Zlatištu, te odgovori političkih čelnika na taj prijedlog - najnovija igračka političara, koju su nam bacili da se zabavljamo, glođemo i iscrpljujemo kako bi se odvukla naša pažnja i energija od suštinskih problema zbog kojih ih pozivamo na odgovornost.

U namjeri da Sarajevo vratimo prije svega njegovim građanima, predlažemo da se umjesto rasprava o krstu na Zlatištu počne govoriti o revitalizaciji Spomen parka Vraca. Ovo bi uključivalo da se pored

imena preko 6000 žrtava iz II svjetskog rata upišu i imena svih civilnih žrtava zadnjeg rata, bez obzira gdje su ubijeni i poginuli.

Samo na taj način Spomen park Vraca, koji sada zjapi napušten, a stoji na tzv. liniji razgraničenja, kao mjesto koje razdvaja - će postati mjesto koje spaja i ujedinjuje, kao mjesto gdje ćemo se ponovo sretati i učiti kako živjeti zajedno u ovom nama najdražem gradu.

Pozivamo sve građane Sarajeva, a i drugih gradova, da se 6. aprila okupimo u Sarajevu i time jasno pokažemo svim političarima da ne želimo nove podjele, ne želimo novi val nacionalizma i mržnje, i da

želimo živjeti u miru i uz razumijevanje prema svima, osim prema neodgovornim i nesposobnim politicarima!

Gradjani/ke Sarajeva