{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda ponašanja ombudsmena Popovića prema novinaru i uredniku emisije "60 minuta"

F
2.10.2007. u 17:50
0
0
Osuda ponašanja ombudsmena Popovića prema novinaru i uredniku emisije "60 minuta"
0
Osuda ponašanja ombudsmena Popovića prema novinaru i uredniku emisije "60 minuta"
Udruženje «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju postupak ombudsmena BiH za ljudska prava Vitomira Popovića, koji je prijetio smrću novinaru FTV-a Damiru Kaletoviću.
U sinoćnjoj emisiji "60 minuta“, Popović je rekao kako Kaletović i urednik emisije "zaslužuju metak u čelo” zbog priloga koji su objavljeni o Popoviću.

-Zgroženi smo nad činjenicom da bilo ko u ovoj zemlji može izreći prijetnju smrću novinaru koji obavlja svoj zadatak i pokušava javnosti predočiti informacije o osobi koja se prijavila na konkurs za državnog ombudsmena. Takvo ponašanje pogotovu je nespojivo s funkcijom ombudsmena za ljudska prava, navode u saopćenju za javnost «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima.

Ističu kako je osoba koja bi svakim svojim postupkom trebala biti posvećena zaštiti ljudskih prava u ovom slučaju na najgrublji mogući način prekršila ta prava, demonstrirajući nevjerovatnu količinu osionosti, bijesa i nepoštivanja novinarske profesije.

Ukoliko je bio nezadovoljan načinom na koji su novinar Damir Kaletović i urednik emisije "60 minuta“ Bakir Hadžiomerović pisali o njemu, Popović je mogao iskoristiti postojeće medijske i etičke procedure te iskazati svoje neslaganje ili nezadovoljstvo objavljenim televizijskim sadržajima.

Također, mogao je zaštititi svoj rad i svoju ličnost, koristeći Zakon o zaštiti od klevete. Zaobilazeći sve raspoložive zakonske i društvene mehanizme, ombudsmen Popović je prekršio i sva demokratska i civilizacijska načela kojih bi se i sam trebao držati, navode "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima.

Smatraju i da je ovaj slučaj ponovno akcentirao sav jad u kojem se nalazi država i društvo u cjelini, kada jedan od najznačajnijih državnih funkcionera i ponovni kandidat za državnog ombudsmena može hladno prijetiti smrću.

Udruženje "BH novinari“ zahtijeva od parlamenta BiH i Ureda državnih ombudsmena da se hitno očituju o ovom slučaju i poduzmu adekvatne mjere prema Vitomiru Popoviću.

-Ukoliko na adekvatan način ne sankcioniraju Popovićevo ponašanje, smatrat ćemo da i oni podržavaju kršenje novinarskih prava i ugrožavanje lične sigurnosti i života novinara, navode «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima, uz poziv novinarima iz cijele BiH, novinarskim asocijacijama, medijima, intelektualcima, kulturnim i javnim radnicima da dignu glas protiv gušenja medijskih sloboda i ugrožavanja života novinara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: