{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda novih prijetnji Bakiru Hadžiomeroviću

F
13.11.2009. u 18:18
0
7
Osuda novih prijetnji Bakiru Hadžiomeroviću
0
Osuda novih prijetnji Bakiru Hadžiomeroviću
Vijeće za štampu u BiH najoštrije osuđuje ponovne prijetnje uredniku i novinaru FTV-a Bakiru Hažiomeroviću, te poziva nadležne organe da provedu istragu o ovom slučaju i privedu odgovorne.
U Vijeću ističu da su ovakve direktne prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara i njegove obitelji najgrublji ponovni pokušaj određenih grupa ili pojedinaca da spriječe djelovanja novinara u njegovom istraživačkom novinarskom radu otkrivanja korupcije, kriminala i političkih afera u BiH.

"Sramno je i nedopustivo da BiH sve više tone u mrak neslobode medija i istinitog izvještavanja građana ove zemlje, neprestanim porastom nasilja nad novinarima, otvorenih napada i prijetnji smrću novinarima, negirajući tako sve dosad pozitivne postignute rezultate usvajanjem raznih zakona i akata kojima samo, očito, formalo garantira slobodu medija i slobodu govora", navodi ovo vijeće u saopćenju za javnost.

Smatra kako praksa demantira sve na što se vlada(e) u BiH poziva kada govori o demokratičnosti zemlje u oblasti medijskih sloboda i slobode novinarskog izvještavanja.

Vijeće za štampu apelira na MUP Kantona Sarajevo i Upravu Federalne policije, te kantonalno tužilaštvo da u cilju zaštite života novinara Hadžiomerovića i njegove obitelji završe u potpunosti istragu, utvrde identitet i uhapse osobe koje su uputile prijetnje za likvidaciju.

U Vijeću su također veoma nezadovoljni što se kolegama u međunarodnoj Federaciji novinara u Bruxellesu (IFJ), Reporterima bez granica, OSCE-u i Vijeću Evrope ponovno moraju obratiti sa ovako negativnim i poraznim vijestima, tražeći zaštitu za slobodno novinarsko djelovanje bez straha od smrti i ubistva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: