Nevladine organizacije
0

Osuda nasilja na Queer festivalu

FENA
Nevladine organizacije okupljene u Koaliciju "Odgovornost" saopštile su u četvrtak da su netolerancija i govor mržnje su već prvog dana Prvog Queer festivala u Sarajevu kulminirali, a stalne prijetnje se nažalost obistinile.

Početak festivala je obilježen svim vrstama nasilja, a posebice fizičkim nasiljem nad učesnicama i učesnicima festivala.

"Na najgrublji način je pokazano odsustvo razumijevanja za različitost i jednakost prava i sloboda svih građana i građanki u BiH. Osuđujemo svaki oblik nasilja, a naročito fizičko nasilje, te tražimo da se odgovorni za napade na učesnike i učesnice svečanosti otvaranja Festivala primjereno kazne", kaže se u saopštenju.

Koalicija nevladinih organizacija Odgovornost se ovim saopštenjem solidariše sa žrtvama sinoćnjeg bezumlja.

Koalicija Odgovornost poziva Tužilaštvo da podigne optužnice i pokrene postupak protiv lica koja su štampala i lijepila plakate sa sadržajem koji nedvojbeno predstavlja poziv na nasilje i sadrži fašističke poruke.

"Tražimo da se primjene Ustav i zakoni ove zemlje koji oštro zabranjuju iniciranje nasilja i propagiranje fašističkih, rasističkih, ksenofobnih i sličnih ideologija koje negiraju toleranciju i promoviraju nasilje kao reakciju na različitosti. Od policije očekujemo da svoj posao počne obavljati odgovorno, i da pruži svu zaštitu građanima i građankama koji su podržali i podržavaju ovaj kulturni događaj. Očekujemo da će nadležne državne institucije, a naročito Ministarstvo za ljudska prava, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Gender agencija, obaviti svoj dio posla i javnosti demonstrirati da je neometano održavanje festivala zakonima zagarantovano ljudsko pravo svim BH građanima i građankama, kaže se u saopštenju.

Također, od prisutnih međunarodnih institucija Koalicija očekuje da prate profesionalnost rada policijskih snaga, te da daju podršku organizatoricama i učesnicima festivala.

Koaliciju Odgovornost čine organizacije ACIPS, Agencija za lokalne razvojne inicijative (ALDI), Centar Žena i društvo, CEPOS, CPCD, Fondacija jedan svijet - owpsee, Fond otvoreno društvo BiH, Fondacija CURE, Global Rights, Helsinški komitet za ljudska prava BiH, Inicijativa i civilna akcija (ICVA), Transparency International BiH i Zašto ne.