BH novinari
0

Osuda napada poslanika Bahtića na novinare FTV-a

FENA
Udruženja „BH novinari“ i Linije za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na novinara Avdu Avdića i snimatelja Refika Vejsilagića, uposlenike Federalne TV, koji je počinio Sadik Bahtić, poslanik u Federalnom parlamentu i član Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Unsko-sanskog kantona.

Napad se dogodio danas u Bihaću na konferenciji za novinare koju je organizirao Kantonalni odbor Stranke za BiH, kada je poslanik Bahtić pokušao fizički spriječiti kolege Avdića i Vejsilagića da prisustvuju ovom događaju. Istovremeno, Sadik Bahtić je zabranio ulazak na konferenciju i novinaru Slobodne Bosne Mirsadu Fazliću, uz obrazloženje kako on i kolege Avdić i Vejsilagić „nisu pozvani“.

Ponašanje poslanika Bahtića predstavlja grubi i primitvni čin tzv. narodnog poslanika, koji tučom i istjerivanjem novinara s konferencije, pokušava spriječiti informiranje javnosti o aktualnim temama. Ovo je i drastičan atak na medijske slobode i još jedan primjer do koje mjere političari i narodni poslanici u BiH mogu zloupotrebljavati svoju javnu funkciju.

Nije ovo prvi put da Bahtić na neprimjeren i necivilizacijski način reagira na novinarska pitanja i pokušaje da dobiju tražene informacije. Nedavno njegovo gostovanje u programu BHT1 je također obilovalo riječima omalovažavanja novinara i uposlenika u Javnom servisu, te iznošenja neistina o njihovom radu i plaćama.

Podsjećamo Bahtića na Deklaraciju Vijeća Evrope o slobodi politčke debate u medijima u koji se navodi: „Javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili na koji obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija“.

Današnjim fizičkim napadom na novinare i onemogućavanjem da prisustvuju javnom skupu u Bihaću, Bahtić je poslao veoma jasnu poruku javnosti BiH i cijeloj EU o tome do kojeg su stupnja razvijene medijske slobde i demokratske vrijednosti u političkom životu ove zemlje, koja pledira na to da konačno dobije pozivnicu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Udruženje „BH novinari" i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od vodstva Strane za BiH u Sarajevu da razmotri današnji incident i poduzme odgovarajuće mjere prema Sadiku Bahtiću. Istovremeno, od MUP-a Unsko-sanskog kantona hitno se traži detaljna istraga o napadu na novinare i poduzimanje zakonskih mjera za sankcioniranje nasilničkog ponašanja Bahtića.

Udruženje i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju izvijestiti Odjel za medije OSCE-a u Beču, Međunarodnu federaciju novinara u Briselu, kao i sve nadležne domaće i svjetske institucije za zaštitu slobode javne riječi i prava novinara na slobodan rad, navodi se u saopćenju 'BH novinara' i Linije za pomoć novinarima.