CCI
0

Osuda napada na Vaskovića i Sekulovića u Trebinju

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) zgroženi su najnovijim činom nasilja prema predstavnicima medija i nevladinih organizacija, koji se desio u Trebinju, napada na novinara političkog magazina "60 minuta" Slobodana Vaskovića i Nikolu Sekulovića, predsjednika nevladine organizacije "Pokret za promjene".
  • Ukoliko se vlast RS-a ne ogradi od divljanja ove skupine i ne preduzme najoštrije mjere protiv ugrožavanja elementarnih sloboda u ovom entitetu, smatrat ćemo je direktno odgovornom za sve što se desilo i sve što se može desiti, ukoliko se na netoleranciju i nasilje ne reaguje smjesta i odlučno. Za djela pojedinaca, ukoliko se ona ne sankcionišu, odgovorna je vlast, koja na taj način šalje poruku da je linč i uzurpacija slobode normalan ili čak, za vlast, poželjan oblik ponašanja, kaže se u današnjem saopćenju CCI-a.

CCI upozorava vlasti u RS-u i FBiH, kao i političke i vjerske dužnosnike u BiH, da je krajnje vrijeme da prestanu s atacima na medijske slobode i ponašanjem koje se, bez previše pretjerivanja može smatrati pozivom na nasilje, najprije prema novinarima, ali i prema svim neistomišljenicima.

  • Ataci na medijske slobode i na nevladine organizacije u osnovi su ataci na individualne slobode građana ove zemlje. I najjasniji znaci nedemokratičnosti vlasti koja ih toleriše, ističe CCI.