{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda napada na Sefer-begovu džamiju

F
FENA
8.9.2008. u 14:10
0
8
Osuda napada na Sefer-begovu džamiju
0
Osuda napada na Sefer-begovu džamiju
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH osudio je vandalski napad na Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci i očekuje da će policija, istražni organi i tužilaštvo u kratkom roku otkriti počinioce i njihove nalogodavce te ih privesti pravdi.
Ocjenjujući ovaj napad kao napad na multietničnost i multireligioznost, Komitet je podsjetio da nadležni rijetko otkriju izvršioce ovakvih djela i na inertan odnos vlasti koja je sklona minimiziranju ovih i sličnih brutalnih nasrtaja na vjerske slobode.

Komitet smatra da takvo postupanje predstavlja ohrabrenje za kreatore vjerske i svake druge netrpeljivosti na prostorima BiH.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH ističe odgovornost vladajućih političkih stranaka za podizanje tenzija u ovo predizbomo vrijeme.

''Međustranački sukobi, retorička briga isključivo za svoj narod, potpuno odsustvo razumijevanja i sluha za druge i drugačije je gotovo pa javni poziv ekstremnim nacionalistima, homofobistima i kriminalcima na nasilje'', saopćeno je iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: