Švedski HK za ljudska prava
0

Osuda napada na otvaranju Queer festivala u Sarajevu

FENA
Švedski helsinški komitet za ljudska prava izražava duboku zabrinutost zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, kao što su sloboda mirnog okupljanja i izražavanja, tokom otvaranja Queer festivala u srijedu navečer u Sarajevu.

Ovaj komitet u saopštenju za javnost poziva vlasti da odmah istraže slučaj, te uhapse i pokrenu krivični postupak protiv počinilaca napada.

"Napad na posjetioce festivala ne predstavlja samo pokušaj spriječavanja određenog broja osoba u ostvarivanju svojih temeljnih ljudskih prava. Ovo je također napad na sve koji doprinose izgradnji demokratskog i raznolikog bh. društva", izjavio je generalni sekretar Švedskog helsinškog komiteta Robert Hardh.

On ističe kako organi vlasti moraju osigurati neophodnu zaštitu tokom festivala kako bi organizatori mogli nastaviti sa svojom manifestacijom koja promovira jednaka prava za sve.

U ovom komitetu navode kako je Queer festival Sarajevo, kojeg organizira partnerska organizacija Švedskog helsinškog komiteta, festival umjetnosti i kulture, čiji je cilj promoviranje ljudskih prava lezbijske, gay, biseksualne i transseksualne populacije i čime se naglašava potreba eliminiranja diskriminacije ove populacije.

Švedski helsinški komitet, kako je saopšteno, nastavit će blisko da prati rad Festivala.