BiH
0

Osuda napada na novinarku u Tuzli

FENA
Foto: san.ba
Foto: san.ba
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima danas su najoštrije osudili upad Refika Ahmedinovića, zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, u prostorije RTV "Slon" iz Tuzle i napad na novinarku Editu Muharemagić.

Napad se dogodio danas u ranim jutarnjim satima kada je Ahmedinović, ujedno i predsjednik Antikorupcijske komisije Tuzlanskog kantona, nenajavljeno upao u redakciju RTV "Slon", negodujući zbog pismenog zahtjeva te medijske kuće za davanjem izjave o radu te komisije.

Kako se navodi u saopćenju Udruženja/Udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima, Ahmedinović je grubo vrijeđao novinarku Muharemagić, upozorivši je kako je ona "tek počela da živi", te da očito "ne zna ko je on".

Ocjenjuje se da upad Ahmedinovića u prostorije RTV "Slon" i bahati napad na novinarku predstavljaju najgrublji atak na slobodu izražavanja i pravo novinara da prikupljaju i objavljuju informacije od interesa za građane.

Navodi se da je to izraz krajnjeg primitivizma narodnog zastupnika, demonstriranje sile i pokušaj sprečavanja novinara RTV "Slon" da problematiziraju rad Antikorupcijske komisije u Tuzlanskom kantonu.

Udruženje i Linija za pomoć novinarima od Socijaldemokratske partije BiH i Skupštine Kantona Tuzla zahtijeva da najhitnije poduzmu odgovarajuće mjere prema nasilničkom i bahatom ponašanju Refika Ahmedinovića.

Istovremeno, od MUP-a Tuzlanskog kantona zahtijeva se hitna i detaljna istragu o ovom slučaju i podnošenje tužbe protiv Ahmedinovića.

Također se traži da se javnost detaljno upozna sa mjerama koje će biti poduzete prema Ahmedinoviću.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima iskazali su punu solidarnost sa novinarkom Editom Muharemagić i kolegama sa RTV "Slon" iz Tuzle.

O ovom slučaju bit će informirani Odjel za medije OSCE-a u Beču, Međunarodna federacija novinara u Briselu, kao i sve nadležne domaće i svjetske institucije za zaštitu slobode javne riječi i prava novinara na slobodan rad, navodi se u saopćenju.