Udruženje BH novinari
0

Osuda napada na novinare u Mostaru

FENA
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne prijetnje i fizičke napade na novinare koji su se desili jučer u Mostaru tokom policijske akcije usmjerene prema švercerima droge.

Kako je saopćeno, novinare i fotoreportere Dnevnog avaza, Večernjeg lista i Dnevnog lista napali su članovi porodice čiju su kuću pretresali pripadnici specijalne policije i tom prilikom su ih, uz psovke, uvrede i fizičke nasrtaje, onemogućili u obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka.

  • Zaprepašteni smo novim slučajem verbalnog i fizičkog nasilja nad novinarima, posebno zbog činjenice da su se napadi desili u prisustvu brojnih dobro naoružanih policajaca i od osoba prema kojima je u tom trenutku bila usmjerena policijska akcija. Očito je da nasilje nad novinarima postaje uobičajen način onemogućavanja medija da objave informacije o aktualnim događajima bez obzira na to o kakvim se događajima radi i bez obzira na to ko su vinovnici tih događaja - kriminalci, političari, javni službenici, obični građani.

Jučerašnji događaj u Mostaru još jedna je opomena i poziv novinarima, medijima i organizacijama civilnog društva da se energičnije suprotstave postupcima usmjerenim protiv slobodnog rada novinara i prava na izvještavanje o aktualnim zbivanjima, kaže se u saopćenju.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozdravljaju brzu i efikasnu akciju policije u zaštiti novinara i mjerama koje su poduzeli prema napadačima.