{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ostvaren napredak u primjeni sigurnosnog sporazuma BiH sa NATO-om

F
4.1.2008. u 12:07
0
0
Ostvaren napredak u primjeni sigurnosnog sporazuma BiH sa NATO-om
0
Ostvaren napredak u primjeni sigurnosnog sporazuma BiH sa NATO-om
Primjena Sporazuma o sigurnosti informacija između BiH i NATO-a, koji su potpisali ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer 16. marta prošle godine, dobro napreduje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.
Sporazumom su utvrđene obaveze u oblasti razmjene i prijema tajnih podataka.

Prilikom posjete predstavnika NATO Ureda za sigurnost u augustu 2007. godine, dobijena je pozitivna ocjena, a BiH je certificirana za razmjenu tajnih podataka sa NATO-om do stepena "tajno".

Sve neophodne aktivnosti i radnje do certifikacije obavljene su u rekordnom roku.

Sektor za zaštitu tajnih podataka (Državni sigurnosni organ) Ministarstva sigurnosti BiH izradio je pet pravilnika, Plan čuvanja tajnih podataka i listu radnih mjesta za koje je potrebna sigurnosna dozvola za pristup tajnim informacijama na državnom nivou, opremanje sigurnosnih prostora najmodernijom opremom u skladu sa NATO standardima i uspostavljenje Centralnog registra.

Kako se navodi u saopćenju, intenzivirane su aktivnosti na stvaranju pretpostavki za primjenjivanje Zakona o zaštiti tajnih podataka u skladu sa međunarodnim obavezama i NATO direktivama.

Ostvarena je dobra saradnja i koordinacija sa institucijama, Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom odbrane BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Graničnom policijom BiH (GP BiH).

Ministarstvo sigurnosti BiH izražava zadovoljstvo učinjenim progresom, jer je u vrlo kratkom periodu Državni sigurnosni organ počeo sa izdavanjem sigurnosnih dozvola na bazi prethodno izvršenih provjera od OSA BiH.

Također, Ministarstvo sigurnosti je obavijestilo Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, agencije za provođenje zakona, te Ured Misije BiH u Briselu koje se obaveze moraju ispuniti kako bi proces provođenja Zakona o zaštiti tajnih podataka i sigurnosni sporazumi i dalje uspješno napredovali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: