{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ostvaren mali ili simboličan napredak u reformi javne uprave u BiH

F
22.1.2008. u 17:33
0
0
Ostvaren mali ili simboličan napredak u reformi javne uprave u BiH
0
Ostvaren mali ili simboličan napredak u reformi javne uprave u BiH
Do kraja 2007. ostvaren je izuzetno mali ili simboličan napredak u reformi javne uprave, rezultat je to izvještaja o napretku reforme javne uprave u BiH koji je u okviru projekta "Bržim promjenama do bolje javne uprave u BiH" uradio Centar za humanu politiku uz podršku Centara civilnih inicijativa (CCI).
Na pres-konferenciji Centra za humanu politiku u Sarajevu istaknuto je da rezultati istraživanja pokazuju da je do kraja prošle godine u potpunosti realizirano samo pet posto mjera iz prve faze prvog akcionog plana Strategije za reformu javne uprave. Započeta je realizacija 47 posto mjera koje su uglavnom u ranoj fazi.

Osnovni problem koji utječe na započeti proces reforme javne uprave je, kako se navodi u izvještaju, manjak političke volje ili spremnosti vladajućih struktura da iskreno podrže taj proces.

U izvještaju je analizirano stanje u određenim segmentima, kao ilustracija postojanja ili nepostojanja promjena u javnoj upravi koja se reformiše. Na osnovu rezultata te analize može se konstatirati da u javnoj upravi nisu registrirane značajnije ili očekivane promjene kao rezultat reformskog procesa u proteklom periodu.

Izvještaj pokazuje da je u protekle četiri godine broj zaposlenih u javnoj upravi u BiH povećan za šest posto, dok je u zemljama okruženja u istom periodu registriran trend smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi.

Isti izvještaj pokazuje i to da BiH ima najveće troškove zarada zaposlenih u javnoj upravi u odnosu na bruto društveni proizvod u regiji i dva puta veće od prosjeka u zemljama EU.

Na pres-konferenciji je istaknuto da bi godišnji troškovi zarada u javnoj upravi bili manji za oko 300 miliona KM kad bi nivo zarade svih zaposlenih u javnoj upravi u BiH bio prilagođen regionalnom prosjeku u odnosu na prosječne zarade svih zaposlenih.

Izvještaj obuhvata i anketno istraživanje provedeno među građanima koje pokazuju da 69 posto građana u protekle dvije godine nije primijetilo promjene nabolje u radu institucija javne uprave u BiH.

Izvještaj o napretku reforme javne uprave u BiH bit će dostavljen institucijama vlasti s preporukama da se ubrza proces reforme javne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: