{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ostvaren mali ili simboličan napredak u reformi javne uprave u BiH

F
22.1.2008. u 17:33
0
0
Ostvaren mali ili simboličan napredak u reformi javne uprave u BiH
0
Ostvaren mali ili simboličan napredak u reformi javne uprave u BiH
Do kraja 2007. ostvaren je izuzetno mali ili simboličan napredak u reformi javne uprave, rezultat je to izvještaja o napretku reforme javne uprave u BiH koji je u okviru projekta "Bržim promjenama do bolje javne uprave u BiH" uradio Centar za humanu politiku uz podršku Centara civilnih inicijativa (CCI).
Na pres-konferenciji Centra za humanu politiku u Sarajevu istaknuto je da rezultati istraživanja pokazuju da je do kraja prošle godine u potpunosti realizirano samo pet posto mjera iz prve faze prvog akcionog plana Strategije za reformu javne uprave. Započeta je realizacija 47 posto mjera koje su uglavnom u ranoj fazi.

Osnovni problem koji utječe na započeti proces reforme javne uprave je, kako se navodi u izvještaju, manjak političke volje ili spremnosti vladajućih struktura da iskreno podrže taj proces.

U izvještaju je analizirano stanje u određenim segmentima, kao ilustracija postojanja ili nepostojanja promjena u javnoj upravi koja se reformiše. Na osnovu rezultata te analize može se konstatirati da u javnoj upravi nisu registrirane značajnije ili očekivane promjene kao rezultat reformskog procesa u proteklom periodu.

Izvještaj pokazuje da je u protekle četiri godine broj zaposlenih u javnoj upravi u BiH povećan za šest posto, dok je u zemljama okruženja u istom periodu registriran trend smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi.

Isti izvještaj pokazuje i to da BiH ima najveće troškove zarada zaposlenih u javnoj upravi u odnosu na bruto društveni proizvod u regiji i dva puta veće od prosjeka u zemljama EU.

Na pres-konferenciji je istaknuto da bi godišnji troškovi zarada u javnoj upravi bili manji za oko 300 miliona KM kad bi nivo zarade svih zaposlenih u javnoj upravi u BiH bio prilagođen regionalnom prosjeku u odnosu na prosječne zarade svih zaposlenih.

Izvještaj obuhvata i anketno istraživanje provedeno među građanima koje pokazuju da 69 posto građana u protekle dvije godine nije primijetilo promjene nabolje u radu institucija javne uprave u BiH.

Izvještaj o napretku reforme javne uprave u BiH bit će dostavljen institucijama vlasti s preporukama da se ubrza proces reforme javne uprave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: