{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oštra rasprava o prijedlogu Vlade RS-a za raspuštanje općinskih skupština

F
18.7.2007. u 16:55
0
0
Oštra rasprava o prijedlogu Vlade RS-a za raspuštanje općinskih skupština
0
Oštra rasprava o prijedlogu Vlade RS-a za raspuštanje općinskih skupština
Nakon brojnih primjedbi poslanika, Vlada Republike Srpske povukla je iz skupštinske procedure današnje sjednice parlamenta RS-a Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi RS-a.
Posebno žestoku raspravu izazvao je dio ovog nacrta zakona kojim je bilo predviđeno da Vlada RS-a može na prijedlog Ministarstva uprave i lokalne samouprave raspustiti skuštinsku jednicu lokalne samouprave.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi to je bilo predviđeno da Vlada RS-a može uraditi ako; skupšina općine donese odluku ili drugi akt kojim se ugrožava integritet i ustavni poredak, te teritorijalna cjelokupnost RS-a, ako ne donosi odluke ili druge akte iz svog djelokuga rada duže od tri mjeseca ili ako u predviđenom zakonskom roku ne donese budžet, odnosno odluku o privremenom finansiranju.

Poslanici su najviše primjedbi iznijeli na predviđenu mogućnost raspuštanja skupštinskih lokalnih jedinica, a tokom rasprave traženo je da se tačno definira kad i na koji način Vlada može da raspusti lokalnu jedinicu, odnosno da to može da bude samo u slučaju ukoliko se ugrožava integritet, ustavni poredak i teritorijalna cjelokupnost RS-a.

Narodna skupština RS-a je prije rasprave o ovoj tački prihvatila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u RS-u, koji bi, nakon konačnog usvajanja, trebalo da otkloni nejasnoće i kontradiktornosti, te nedorečenosti pojedinih odredbi koje predstavljaju određene probleme za efikasan rad inspektorata.

Poslanici trenutno razmatraju Nacrt zakona o izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: