{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oštra rasprava o plaćama u zdravstvu

F
29.1.2009. u 20:54
0
0
Oštra rasprava o plaćama u zdravstvu
0
Oštra rasprava o plaćama u zdravstvu
U Narodnoj skupštini RS u toku je oštra rasprava u vezi s Prijedlogom zakona o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS-a, koji se razmatra po hitnom postupku, iako je postojao dogovor da se umjesto zakonom pitanje plaća regulira kolektivnim ugovorom.
Povlačenje ovog zakona tražila je i opozicija, ali to nije prihvaćeno od skupštinske većine.

Sindikatima u zdravstvu je prije dva dana, nakon sastanka s premijerom RS-a Milorad Dodikom, bio dat rok do 1.februara da Vladi RS-a ponude kolektivni ugovor o plaćama u zdravstvu, ali se zakon ipak našao danas u parlamentarnoj proceduri.

Ministar zdravlja RS-a Ranko Škrbić priznao je da je ministarstvo "u žurbi", jer, kako kaže, zdravstveni sistem i pacijenti ne mogu da čekuju zbog čega su oni ponudili sindikatu kolektivni ugovor, ali on nije prihvaćen.

Predsjednik Sandikata zdravstva RS-a Milenko Granulić kazao je da ukoliko je postojao dogovor ne zna zbog čega je došlo do ove situacije, a posebno je iznenađen situacijom da je Ministarstvo umjesto sindikata sačinilo kolektivni ugovor.

- To nije zapamćeno da se Ministarstvo zdravlja stavlja iznad sindikata, tvrdi Granulić koji navodi da nisu isključeni svi vidovi sindikalne borbe, da neki zdravstveni radnici najavljuju štrajkove, a da mnogi doktori prijete i da će dati kolektivne otkaze.

S druge strane, Škrbić je kazao da je "predloženi zakon spasonosno rješenje i da su njime predviđene najveće plaće medicinara u okruženju".

Poslanicima se obratila i predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić koja je ponovila nezadovoljstvo sindikalaca potezima resornog ministarstva, kao i da je posebno sporno to što je Ministarstvo zdravlja zatražilo da se sindikat odrekne prava na štrajk u zdravstvu u naredne dvije godine.

Mišić je apelirala na poslanike da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se došlo do dokumenta koji će štiti prava i interese zaposlenih u zdravstvu RS-a.

Poslanici opozicije su iznijeli niz primjedbi zbog stanje u zdravstvu, uz stav da će, ukoliko medicinari budu nezadovoljni svojim plaćama, ispaštati građani.

Rasprava o ovoj tački je još u toku, a sjednica Narodne skupštine bit će nastavljena i sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: