{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oštra rasprava o mjerama za ublažavanje negativnih efekata krize

F
17.2.2009. u 11:31
0
0
Oštra rasprava o mjerama za ublažavanje negativnih efekata krize
0
Oštra rasprava o mjerama za ublažavanje negativnih efekata krize
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u Banjoj Luci brojnim optužbama opozicije zbog činjenice da je Vlada RS-a preformulirala naziv dokumenta o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS-a.
Pred poslanike je danas umjesto prijedloga stigla informacija o mjerama, a opozicija smatra da je to neprihvatljivo jer na taj dokument ne mogu davati svoje primjedbe, odnosno amandmane.

Nezadovoljstvo poslanika SDS-a, PDP-a i SRS-a RS-a izazvala je i činjenica da informacija o mjerama prima k znanju, odnosno ne usvaja se u Skupštini RS-a.

Reagirao je i šef poslaničkog SNSD-a Željko Mirjanić ističući da većinu predloženih mjera provodit će Vlada RS-a i "ne mogu joj biti vezane ruke za to".

Mirjanić je optužio opoziciju da je već počela predizbornu kampanju za naredne izbore 2010.godine.

Rasprava o predloženom dnevnom redu posebne sjednice i dalje je u toku, a poslanici bi, osim mjera za ublažavanje negativnih efekata ekonomske krize, danas trebalo da utvrde stav o ustavnom položaju Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u državnom ustavu, radi okončanja režima supervizije i arbitraže.

U informaciji vezano da tu tačku, koju je pripremila entitetska vlada, govori se o amandmanu na Ustav BiH koji je usaglašen i prihvaćen u Vijeću ministara BiH.

Prema tekstu amandmana, Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta koji se može javiti između „jednog ili više entiteta“ i distrikta po Ustavu BiH i odlukama Arbitražnog tribunala.

Cilj amandmana jeste da se osigura Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom konačnog statusa i uređenja Brčko Distrikta, koji se može javiti između entiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: