BiH
0

Oštra rasprava o izgradnji zgrade Vlade RS-a

FENA
Sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske obilježila je danas u Banjoj Luci oštra rasprava u vezi s pitanjem da li će razmatranje izvještaja o izgradnji nove zgrade Vlade biti zatvoreno za javnost.

Taj zahtjev stigao je sinoć od vladajućih stranaka, čemu su se oštro usprotivili poslanici opozicionih stranaka.

Rasprava o ovoj tački vodit će se sutra i to javno, odlučeno je danas nakon burne rasprave i brojnih optužbi, posebno, između premijera RS-a Milorada Dodika i poslanika SDS-a i SRS-a RS-a.

Poslanik SRS-a RS-a Milanko Mihajlica kazao je da je Vlada htjela da rasprava o izgradnji zgrade Vlade RS-a bude tajna jer je aneksima na ugovor o izgradnji vrijednost s 32 miliona KM povećana za još 104 miliona KM i da se to željelo sakriti od javnosti.

Dodik je reagirao optuživši poslanike da su neodgovorni i da se ništa nije željelo sakriti od javnosti, odnosno da sama informacija nije tajna, ali, tvrdi, sadrži dokumente koji jesu tajni.

U Skupštini je i dalje rasprava o ovom pitanju i o poslu koji je Vlada RS-a sklopila sa češkom kompnijom "Čez" u Rudniku i Termoelektrani "Gacko", što opozicija ocjenjuje kao izuzetno loše urađen posao koji je već uvjetovao loše efekte u RS-u, posebno doveo do pada Banjalučke berze.

Prema dnevnom redu poslanici bi na ovoj sjednici trebalo da razmatraju konsolidirani izvještaj o izvršenju entitetskg budžeta i Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prvih šest mjeseci ove godine, te Izvještaj o saradnji institucija tog bh. entiteta od aprila do kraja juna ove godine.

Na dnevnom redu je i Prijedlog Prostornog plana RS-a do 2015., Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o poljoprivredi, po hitnom postupku, zatim Prijedlog zakona o dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Prijedlog zakona o gasu.

S dnevnog reda su povučeni Nacrt zakona o prestanku rada Ombudsmana RS-a i Nacrt zakona o veterinarstvu.

Poslanici bi trebalo da daju saglasnosti na odluke o posebnim privatizacionim programima za AD „Poljoprivredni zavod“ Doboj, zatim Fabriku kompresora i pneumatskih alata „Trudbenik“ AD Doboj, Akcionarsko društvo za informativnu, izdavačku i grafičku djelatnost „Glas Srpske“ AD Banja Luka, Akcionarsko društvo za grafičku i izdavačku djelatnost „Glas srpski - Grafika“ AD Banja Luka i Akcionarsko društvo za trgovinu i usluge „Glas srpski - Trgovina“ AD Banja Luka.

Na dnevnom redu je i izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju za 2006., Izvještaj o radu Pravobranilaštva RS-a za isti period i Informacija o aktivnostima u izgradnji zgrade Vlade RS-a.