|

Oštra poruka Ljekarske komore FBiH: Proširite kriterije i testirajte sve sa simptomima

Oštra poruka Ljekarske komore FBiH: Proširite kriterije i testirajte sve sa simptomima
1.274
S. H.
25.3.2020. u 13:49
93
komentara
1,2k

dijeljenja
Oštra poruka Ljekarske komore FBiH: Proširite kriterije i testirajte sve sa simptomima Foto: D. Ć./Klix.ba
Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine traži od Federalnog Ministarstva zdravlja i Federalnog Ministra zdravstva značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Federaciji BiH, ali i proširenje kriterija za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju.
Broj testiranih od nešto više od 460 je apsolutno nedovoljan, poručuju iz Ljekarske komore FBiH.

"Isto tako je neprihvatljiva priča federalnog ministra Mandića i njegovog pomoćnika Čerkeza o 'racionalnom' postupanju u testiranju. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama WHO-a. Praksa drugih zemalja Evropske unije upravo je takva, da se testira puno šire i puno više, i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku. Bosna i Hercegovina je trenutno na samom začelju Evropske unije po broju testiranih građana na milion stanovnika", poručuju iz komore.

Zato Federalna ljekarska komora predlaže:

- Izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišena tjelesna temperatura i/ili kratkoća daha).

- Obavezno testiranje za sve zdravstvene radnike koji dolaze na bilo koji način u kontakt s pacijentima, kako oni ne bi bili izvor infekcije za pacijente s kojima dolaze u kontakt. (U Italiji su 24 ljekara umrla u toku ove pandemije, a u Španiji je 12% zdravstvenih radnika zaraženo COVID-om 19. Takve činjenice ruše zdravstveni sistem, jer oni koji treba da se bore protiv, postaju generatori infekcije).

"Testiranje je ključno u postavljanju odgovarajućeg odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji, te poduzimanje mjera kako bi se što više suzbilo širenje bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije. To je i preporuka WHO-a", naglašavaju iz Ljekarske komore.

Federalna ljekarska komora još jednom apeluje na zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji, koje predstavljaju prvu liniju odbrane od COVID-a 19 da se ljekarima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima na kojima se trijažiraju potencijalni pacijenti osigura dovoljan broj adekvatne, jednokratne zaštitne opreme.

"Bitku protiv ove pandemije vode ljekari i drugi zdravstveni radnici. Zaštitna oprema je njihovo oružje. U protivnom nam se može desiti italijanski ili španski scenarij", zaključuje se u reakciji.
Prijavi grešku


Komentari (93)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...