{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oštra osuda diskriminacije pojedinih medija u HNK

F
15.12.2008. u 12:22
0
0
Oštra osuda diskriminacije pojedinih medija u HNK
0
Oštra osuda diskriminacije pojedinih medija u HNK
Asocijacija privatnih radio i TV stanica BiH oštro je danas osudila diskriminaciju pojedinih medija u Hercegovačko-neretvanskom Kantonu.
Ova je Asocijacija iskazala iznenađenost odlukom Skupštine HNK o rebalansu budžeta sa diskriminirajućim i nezakonitim stavkama, koje se odnose na finansijske transfere medijima.

U saopćenju za javnost Asocijacije navodi se da je Vlada HNK bez prethodno utvrđenih kriterija dodijelila 1.300.000 KM javnih sredstava medijima, zbog čega postoji opravdana bojazan da su sredstva podijeljena netransparentno i sa elementima krivičnog djela.

Dalje se pojašnjava da će, prema usvojenoj odluci o rebalansu budžeta, 1.040.000 KM biti trasferirano na tri medija, dok je ostatak od 260.000KM podijeljeno na 11 ostalih medijskih kuća u Kantonu.

Iako je Vlada HNK u septembru raspisala konkurs radijskim i TV kućama za dostavu projekata, ostalo je nepoznato zbog čega konkurs nije proveden do kraja, niti da li je poništen.

"Stoga smatramo da su Vlada HNK i Skupština HNK na netransparentan način donijele i usvojile rebalans budžeta sa nezakonitom stavkom, vezano za transfer medijima. Izgleda da nisu postojali kriteriji javni-privatni ili dobri-bolji mediji, nego su pojedini ministri u HNK imali kriterije samo njima poznate", navodi se u saopćenju za javnost.

Asocijacija stoga poziva nadležne organe, kao i kantonalnog javnog tužitelja, da ovaj slučaj što hitnije istraže i provedu odgovarajuće pravne procedure.

Pozivaju se također javni i privatni te elektronski i printani emiteri i mediji da pomognu u ostvarivanju transparentnog i korektnog odnosa bilo kojeg nivoa vlasti u BiH prema medijima, koji neće biti diskriminatorski, ucjenjivački ili potkupljivački.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: