Sud BiH
0

Ostojiću ukinut pritvor uz jamstvo od preko 300.000 KM i mjere zabrane

FENA
Odlukom Suda BiH ukinut je pritvor Jovanu Ostojiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine.

Pritvor je Ostojiću ukinut nakon što je Sud BiH prihvatio jamstvo u iznosu od 371.690 maraka, te dva stana u vlasništvu njegovog brata, koje je ponudila Odbrana, i odredio mu mjere zabrane koje uključuju oduzimanje putnih i drugih isprava, zabranu napuštanja mjesta boravišta, kao i javljanje u policijsku stanicu Obilićevo, Banja Luka.

Ostojiću su ovom mjerom zabranjeni kontakti s Zdravkom Marčetom, koji se u optužnici spominje kao jedan od saučesnika zločina.

U optužnici se navodi da su Ostojić, kao komandant 11. krupske lake pješadijske brigade vojske tadašnje Srpske Republike BiH, i Marčeta, kao načelnik štaba, primili u komandi brigade Joju Plavanjca, tadašnjeg oficira na višem položaju, koji je u augustu 1992. godine pobio 11 zatvorenika bošnjačke nacionalnosti iz škole “Petar Kočić” u Bosanskoj Krupi.

Ostojić nije poduzeo nikakve radnje da kazni Joju Plavanjca, navodi se u optužnici.

Istom optužnicom Tužilaštvo BiH tereti, pored Ostojića, i Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču. Sve trojici se na teret stavlja da su od maja do augusta 1992. godine u Osnovnoj školi “Petar Kočić” držali civile “bez adekvatne hrane i u nehigijenskim uslovima”, te da su neki stražari u tom periodu, između ostalog, silovali zatočenice.

Kličković i Drljača se nalaze u pritvoru, iako je na prošlom ročištu Odbrana drugooptuženog zatražila da i on bude pušten uz određene mjere zabrane. Odluka još uvijek nije donesena, javio je danas BIRN - Justice Report.