{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ostoji Stanišiću 11 godina zatvora za pomaganje u genocidu u Srebrenici

31.3.2017. u 12:58
14
94
Ostoji Stanišiću 11 godina zatvora za pomaganje u genocidu u Srebrenici
14
Ostoji Stanišiću 11 godina zatvora za pomaganje u genocidu u Srebrenici
Ostoja Stanišić i Marko Milošević (Foto: BIRN BiH)
Državni sud proglasio je Ostoju Stanišića krivim za pomaganje u genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora, dok je Marko Milošević oslobođen krivice.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim za učešće u zločinu na brani u Petkovcima, kada je strijeljano više od 700 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Stanišiću je izrečena kazna prema krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

U kratkom obrazloženju presude, Sudsko vijeće je kazalo da kaznu smatra adekvatnom te da ona “predstavlja odraz društvene osude djela”.

Vijeće je kazalo i da je uvjereno da je Stanišić imao "potpuni uvid u sva dešavanja i da je pomagao istrebljenje Bošnjaka iz Srebrenice”.

Istom presudom, Marko Milošević oslobođen je krivice za genocid, a Vijeće je kazalo da iako je utvrđeno da se on u julu 1995. godine nalazio u Petkovcima i bio zamjenik komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, da “nije izveden niti jedan dokaz da je Stanišić prebacio neke ovlasti na njega kao zamjenika”.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, javlja Detektor.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: