BiH
0

Ostin: BiH ima svoje mjesto u EU ukoliko završi reformu policije

FENA
Predstavnik delegacije Parlamenta Velike Britanije Džon Ostin izjavio je danas u Banjoj Luci da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto u Evropskoj uniji (EU), a da bi postala članicom potrebno je da provede određene reforme, od kojih je najaktuelnija reforma policije za koju očekuje da će biti uspješno završena.

Ostin je, nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem, izrazio nadu da će biti postignut napredak u reformi policije u BiH.

“Tokom jučerašnjeg razgovora u Sarajevu i danas u Banjoj Luci od svih političkih predstavnika čuo sam dozu optimizma da će to i biti urađeno te da će time BiH učiniti neophodan korak da bi krajem ovog mjeseca potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU”, kazao je Ostin.

Član delegacije Parlamenta Velike Britanije, koji djeluju i u Interparlamentarnoj grupi Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji, je kazao da su mu bh.predstavnici prenijeli i stavove da je važno da se održi integritet BiH kao države, te da se učine potrebne ustavne promjene, ali da treba da se zasnivaju na Dejtonskom sporazumu.

Radojičić je istaknuo da je jedan od prioriteta naše zemlje priključivanje EU, te da je danas jedan od ključnih dana u kojem se odlučuje o zakonima o policiji.

Usvajanje tih zakona, naglasio je, značilo bi relativno otvoren put prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i evropskoj perspektivi BiH, dok bi neusvajanje tih zakona otvorilo ogromne probleme u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o ustavnim perspektivama, a Radojičić je britanskim parlamentarcima prenio stav političkih stranaka u RS-u da tokom reforme državnog ustava ne može biti upitno postojanje RS-a, odnosno da se ta reforma može odvijati na osnovama Dejtonskog sporazuma, amandmanima, a ne kroz radikalne reforme.

Razgovarano je i ekonomskim prilikama, te pitanjima međunarodnih odnosa.