Elektroprivreda BiH
0

Oštećeni brojni dalekovodi, oborena dva stuba

FENA
Vremenske neprilike u utorak te težak, mokri snijeg uzrokovale su brojne prekide u snabdijevanju električnom energijom na području cijele Federacije.

Tako je samo na području Kantona Sarajevo bez napona ostalo 105 trafostanica a na niskonaponskoj mreži bilo je prijavljeno 15 kvarova. Istovremeno u prekidu su bile i pojedine dionice 10 KV dalekovoda Pazarić-Tarčin, Bjelašnica-Grebak i na području Ilijaša, saopćeno je u srijedu iz JP Elektroprivreda BiH.

Na području Goražda, kraće vrijeme van pogona je bilo 36 trafostanica.

Tokom srijede, do 15 sati, izuzetnim naporima uposlenika Elektrodistribucije Sarajevo, angažovanih u više ekipa za otklanjanje kvarova, uspješno je sanirana većina kvarova i uspostavljeno redovono snabdijevanje električnom energijom sarajevsko-goraždanskog regiona, izuzev na Gladnom Polju gdje će tek u četvrtak biti sanirano pet stubnih trafostanica.

Na području Elektrodistribucije Tuzla u kvaru je bilo pet dalekovoda 35 KV te 13 dalekovoda 10 KV, i to šest na području Tuzle, tri na području Lukavca, pet na području Kladnja i dva dalekovoda na području Gračanice a oborena su i dva dalekovodna stuba čija je sanacija završena angažovanjem trećih lica dok su mobilne ekipe Elektrodistribucije Tuzla nadljudskim naporima uspjele tokom srijede do 15,00 sati da otklone više od 80 procenata kvarova i uspostave redovno snabdijevanje potrošača električnom energijom.

Vremenske neprilike u utorak najviše su se odrazile na snabdijevanje električnom energijom na području Elektrodistribucije Zenica čije su mobilne ekipa otklanjalo kvarove na više 10 KV dalekovoda i to na području Maglaja, Zavidovića, Begovog Hana, Zenice, Kaknja, Visokog i Vareša te na dva 35 KV dalekovoda i 14 dalekovoda 10 KV na području Travnika, Novog Travnika i Viteza.

Većina kvarova je otklonjena do 15.00 sati izuzev na području Vozuće gdje je bez napona još uvijek 30-tak trafostanica.

Tek neznatan broj trafostanica na području SBK biti će pod naponom u četvrtak dok je većina kvarova otklonjena.

Posljedice nevremena nanijele su nešto manje štete na području Elektrodistribucije Bihać gdje su u kvaru bili samo dijelovi dva 10 KV dalekovoda, dok su na području Elektrodistribucije Mostar u kvaru bili samo dijelovi četiri 10 KV dalekovoda PJD Konjic a ukupno 85 trafostanica ostalo je bez napona.

Zbog vanredne, vremenske situacije, Uprava Elektroprivrede BiH donijela je odluku o stalnom dežurstvu povećanog broja mobilnih ekipa elektrodistributivnih podružnica kako bi se pravovremeno reagovalo na otklanjanje novih, eventualnih kvarova i omogućilo nesmetano snabdijevanje kupaca električnom energijom.