Huligani u akciji
820

Oštećeni antifašistički spomenici u Stocu: Neofašizam na djelu

R. D.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Spomenici antifašističkim žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Stocu, kao i oni posvećeni zločinima HVO-a u posljednjem ratu noćas su oštećeni. Dok policija sjedi skršetnih ruku, aktivisti traže zaštitu nadležnih organa.

Oštećeni i išarani su centralni spomenik palim borcima NOR-a i žrtvama fašizma, kao i ploča pred Koštanom bolnicom, koncentracioni logor i mučilište HVO-a i HV-a za Bošnjake Stoca, napisao je na svom profilu aktivista Demir Mahmutćehajić.

"Dok u Sarajevu presipate iz šupljeg u prazno, iz Fikreta u Solaka, iz Čengića u Nikšića, iz Šahman u Dizdara, mi trpimo posljedice. Umjesto da u sigurnosti Sarajeva 'hrabro' protestujete protiv mise kojom vas magarče, dođite u Stolac i hrabro stanite fašistima na megdan! Ili su vam Mućke stale u grlu", napisao je Mahmutćehajić.

Nemile scene komentarisao je i federalni zastupnik Nezavisnog bloka Stočanin Amer Obradović koji kaže kako je i ovo jedan od dokaza zašto je organiziranje mise za žrtve Bleiburga pogrešno, jer to budi historijski revizionizam i neofašizam kojeg u Stocu još od početka devedesetih nažalost ne manjka.

"Sve dok lokalna vlast, kao i ona entitetska i državna, svojim djelovanjem bude sponzor i motivator ovim 'crnocrtačima', jasno je da će ideologije zla biti žive i opasne. U Stocu ih je posebno važno pobijediti. Ako ih pobijedimo u Stocu, pobijedit ćemo ih i u čitavoj državi Bosni i Hercegovini", napisao je na svom Twitter profilu Obradović.

Pomenuti spomenici su i ranije bili na meti vandala, a kako nam je kazano u Operativnom centru MUP-a Hercegovačkog-neretvanskog kantona, noćašnja nemila dešavanja još niko nije prijavio nadležnima.