Neizvjesno
0

Ostavka Brankovića - ostavka cijele Vlade?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković uputio danas neopozivu ostavku na tu dužnost, neizvjesno je kakva će biti sudbina najavljene sutrašnje tačke dnevnog reda u Federalnom parlamentu, koja je formulirana već početkom maja a odnosi se na inicijativu poslaničkog Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi.

Mišljenje predsjedavajućeg Predstavničkog doma Safeta Softića jest da ostavka premijera povlači sobom ostavku cijele Vlade, zbog čega bi bilo bespredmetno raspravljati sutra o SDP-ovoj inicijativi.

Međutim, iz poslaničkog kluba SDP-a će insistirati na raspravi jer, prema obrazloženju šefa Kluba Nermina Nikšića, premijerova ostavka, formalnopravno, ne znači istovremeni pad cijele Vlade pošto je, kaže on, ustavno, predsjednik Federacije mandatar, odnosno taj koji dijeli mandate, a s premijerom se konsultuje o njima.

Ekspert za ustavna pitanja Kasim Trnka, pak, izjavljuje da premijerova ostavka u principu znači istovremeno i Vladinu ostavku u uređenim parlamentarnim sistemima s tim da se razrješenje ne može obaviti odmah, već Vlada ostaje u tehničkom mandatu i slijedi ustavna procedura izbora nove.

Ostavka ne znači istovremeno i Vladinu ostavku, izjavio je jutros jedan od potpredsjednika Federacije BiH Mirsad Kebo u čiji ured i formalno stiže ostavka premijera, kao i u ured predsjednice FBiH Borjane Krišto te potpredsjednice Spomenke Mićić.

Premijer Branković je sinoć izjavio da će tokom današnjeg dana ponuditi ostavku nakon što je na 5. kongresu Stranke demokratske akcije u Sarajevu postalo jasno da će Sulejman Tihić ponovno biti izabran na dužnost predsjednika ove stranke čiji je kadar i Branković.

Tihić je tražio da to premijer učini i ranije kada je u javnosti postalo aktuelno pitanje optužnice protiv Brankovića i navoda o nezakonitom sticanju stana.

Odmah po sinoćnjoj najavi ostavke, nezvanično je komentirano da je premijer primoran na takav čin upravo zbog reizbora Sulejmana Tihića na najuticajniju poziciju u vladajućoj stranci.