Mandat mu ističe
85

Ostaje li Vahidin Munjić direktor FUP-a i da li će HDZ "zategnuti" proces

A. L.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i ovog mjeseca morat će odlučivati o imenovanju novog direktora Federalne uprave policije, funkcije na čijem čelu je kao v. d. već godinu dana Vahidin Munjić.

Vlada je Munjića 11. maja prošle godine ovlastila da rukovodi radom Federalne uprave policije u stastavu Federalnog ministartsva unutrašnjih poslova. Od tada mu je u nekoliko navrata produžen mandat na dodatna tri mjeseca.

Ovih dana Vlada FBiH bi trebala održati novu sjednicu na kojoj bi se trebalo razmatrati ovo pitanje, a upitno je da li će HDZ ovaj put "zategnuti" produženje mandata Munjiću. Inače, radi se o funkciju koja bi trebala pripasti nekome iz reda Hrvata s obzirom na to da ministar unutrašnjih poslova dolazi iz reda Bošnjaka.

Da bi se imenovao novi direktor FUP-a, potrebno je da Parlament Federacije formira nezavisni odbor koji bi raspisao konkurs, obavio razgovore i ocijenio najbolje kandidate, a potom listu dostavio vladi.

Ipak, taj proces nije završen u posljednjih godinu dana i FUP će još neko vrijeme imati v. d. direktora. Posljednji direktor ove institucije bio je Dragan Lukač.

Podsjetimo da je Munjić u aprilu bio jedan od uhapšenih u akciji "Black Tie 2". Tužilaštvo ga je teretilo da je kao tadašnji šef unutrašnje kontrole FUP-a propustio izvršiti službene dužnosti s obzirom na to da su pripadnici FUP-a bili angažovani kao fizičko osiguranje osobi za koju su morali znati da je sigurnosno interesantna, a to je Edin Gačanin.

Munjić je nekoliko dana kasnije pušten na slobodu, a Sud BiH je utvrdio da ga tužilac nije ubijedio u potrebu da do kraja istrage on ostane u pritvoru.

U rješenju se međutim navodi i kako su tvrdnje protiv njega i ostalih uhapšenih pripadnika FUP-a zasnovane na indicijama i posrednim saznanjima trojice policijskih službenika, a koja se ne mogu koristiti kao dokazi. Zbog toga je moguće da se istraga u smjeru pripadnika FUP-a i dvojice visokih službenika Munjića i Mustafe Selmanovića neće dalje ni razvijati.