BiH
194

Ostaci sarajevske Olimpijade: Vučko, bob staza, skakaonica i sjećanja

Piše: E. S. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon 31 godine od te, kako je mnogi zovu, zlatne 1984. godine i Zimskih olimpijskih igara ostala su tek sjećanja, Vučko i poneki objekat kao podsjetnici na lijepa vremena i medalje dodijeljene u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sarajevo je dobilo Olimpijadu samo zato što je imalo dušu i svi su tada bili kao jedno. Vrijedno se radilo i postiglo mnogo.

Izgrađena je bob staza, skakaonica na Igmanu, RTV dom, izgrađene staze, saobraćajna infrastruktura i Sarajevu je udahnut olimpijski duh.

On danas živi u još ponekom domu gdje se brižno čuvaju uspomene na to vrijeme.

Nažalost, olimpijska infrastruktura uništena je i zapuštena. Skakaonica na Igmanu čeka da oživi, čeka na volju i želju nekoga da je obnovi i da služi ljubiteljima skokova. Bob staza na Trebeviću je osposobljena za treninge na sankama, bobu i skeletonu na točkovima.

Tokom Olimpijade je služila za takmičanje u bobu dvosjedu, četverosjedu i sanjkanju, a bila je najzahtjevniji i najskuplji projekat.

Na sarajevskoj Ferhadiji stoji znak Zimskih olimpijskih igara, a Vučko je već sad 31- godišnjak.

Sarajevu treba nova Olimpijada, a mnogi koji su bili učesnici ove iz 1984. godine kažu da je neće dočekati. Zastava sa olimpijskim krugovima će se 2017. godine opet zavijoriti u glavnom gradu BiH. Bh. prijestolnica će biti domaćin 13. EYOF-a koji će početi 11. februara 2017. godine, a dolazi 1.500 sportista.

EYOF se najavljuje kao najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini poslije Zimskih olimpijskih igara 1984., a neki se nadaju i Vučkovoj ženidbi. Zlatna vremena sigurno nisu, ali se nadamo jedinstvu i duhu ljepših vremena.