{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osporene primjedbe Bošnjaka u vezi sa isplatom ratne odštete

F
22.10.2014. u 13:28
0
54
Osporene primjedbe Bošnjaka u vezi sa isplatom ratne odštete
0
Osporene primjedbe Bošnjaka u vezi sa isplatom ratne odštete
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske (RS) odlučilo je danas da dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.
U Vijeću smatraju da normama ovog zakona nije dovedeno u pitanje nijedno pravo iz okvira prava od vitalnog nacionalnog interesa koja garantuje Ustav RS-a.

Također, Vijeće je ocijenilo da se osporena zakonska odredba ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda, niti sadrži nacionalni predznak, već tretira jednako sve osobe koje su ishodile pravosnažne i izvršne sudske odluke za naknadu štete.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a smatrao je da se povreda vitalnog nacionalnog interesa ogleda u tome što se, između ostalog, Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku RS-a osobama, koje su bila za vrijeme posljednjeg rata u logorima u RS-u, uglavnom pripadnicima bošnjačkog naroda, uskraćuje pravo na naknadu tada nastale materijalne i nematerijalne štete.

Takvo normiranje, prema navodima ovog kluba, predstavlja nastavak procesa uskraćivanja prava žrtvama torture i drugih teških povreda ljudskih prava, umjesto da im budu osigurane pune i efektivne mjere reparacije koje ne smiju da zavise od parlamentarne većine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: