{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osobe sa invaliditetom zaslužuju jednaka prava i slobode kao i ostali

F
27.8.2008. u 10:20
0
2
Osobe sa invaliditetom zaslužuju jednaka prava i slobode kao i ostali
0
Osobe sa invaliditetom zaslužuju jednaka prava i slobode kao i ostali
Izvještaj "Jesmo li jednaki?" koji je objavio "Klub 2015", nedvosmisleno pokazuje da je položaj lica sa invaliditetom u našem društvu izuzetno loš.
Po prvi put u Bosni i Hercegovini je urađeno istraživanje na velikom uzorku opština s ciljem da se napravi poređenje stanja jednakosti životnih uslova osoba s invaliditetom u odnosu na zemlje iz okruženja, odnosno Evropske unije. Ispitivanjem se, među ostalim, došlo do spoznaje da u gotovo 40 posto opština, osoba u invalidskim kolicima zbog arhitektonskih barijera nema pristup niti jednoj od usluga koje pružaju opštine.

Takođe, utvrdilo se da poslodavci nisu upoznati s pravima, odnosno pogodnostima koje mogu dobiti pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, kao i da je stereotip da osobe s invaliditetom ne mogu raditi jako raširen. Uz to, ni sami invalidi nemaju potpun uvid i u ono malo što im se pruža.

Projekat pod nazivom "Jesmo li jednaki" osmišljen je s ciljem da ukaže na neodgovarajući položaj osoba s invaliditetom u BiH. Prevashodno je usmjeren na populaciju radno sposobnih paraplegičara, ali u razmatranju legislative obuhvatio je sve kategorije invalidnosti.

Realizovan je s podrškom ambasade SAD u Sarajevu, a izveden u okviru Kluba 2015, nevladine organizacije (think tank) iz Banje Luke. Fokusiran je na realne probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, kao i uporedbu domaće legislative s legislativom zemalja u okruženju i EU.

Ponukan inicijativom Koalicije udruženja invalida, koja je prije nekoliko mjeseci pokrenula peticiju da BiH (jedina od zemalja u okruženju koja to još nije učinila) do 3. decembra potpiše i usvoji UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, Klub 2015 je kreirao i internet stranicu znamosvojaprava.com, kao vid podrške inicijativi.

Jedan od ciljeva postavke internet stranice u ovom projektu je da se tu objave sve informacije do kojih se došlo tokom istraživanja, a na njoj se mogu ostavljati i potpisi za peticiju da BiH usvoji tu konvenciju.

"Udruženja i pojedinci će tu moći iznositi i svoja iskustva i preporuke, a cilj je da se stranica vremenom prepusti nekom od aktivnijih udruženja, da bi nastavili započeto", kazala je Feni aktivistica Kluba 2015 Mirjana Jovanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: