Prilagođen prilaz
84

Osobe s otežanim kretanjem na Trebevićku žičaru mogu doći kroz Bakarevićevu ulicu

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon negodovanja nekolicine građana zbog poteškoća u pristupu polaznoj stanici Trebevićke žičare, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka objasnio je za Klix.ba kako i na koji način se osobe s otežanim kretanjem mogu voziti žičarom.

Skaka je istakao da je kompletan projekt prilagođen osobama s invaliditetom i u ovoj i u idućim fazama.

"U ovoj fazi osobe s invaliditetom ulaze iz ulice Bakarevića na gornji ulaz. Tu je još uvijek gradilište, ali to je privremeno dok radovi ne budu završeni. Prolaze kroz rampu, ulaze u lift prilagođen njima, a na izlazu se nalaze nova rampa i posebna vrata. Gondole imaju široka vrata baš iz tog razloga, jer to je kategorija o kojoj smo posebno vodili računa", rekao je Skaka.

Kako je dodatno pojašnjeno iz JP Sarajevo, objekti i funkcionalnost nove Trebevičke žičare su u potpunosti prilagođeni osobama sa invaliditetom.

"Vrsta i veličina gondola na Trebevićkoj žičari odabrana je kako bi i osobe sa invaliditetom mogle imati nesmetan pristup. Sjedišta su preklopna kako bi se osigurao dodatni prostor. Širina vrata na gondolama prilagođena je za ulazak kolica i u skladu je sa standardima. U funkciji su liftovi na polaznoj stanici. Ulazi na polaznoj i dolaznoj stanici Trebevićke žičare prilagođeni su za pristup invalidnim osobama i osobama u kolicima. Pristup invalidnim osobama do polazne stanice i nesmetan ulazak u objekt osiguran je iz pravca ulice Bakarevića i Hrvatin", rečeno je iz JP Sarajevo.

Podsjećamo, Trebevićka žičara je jučer, nakon 26 godina, konačno puštena u rad.

Svečanom otvorenju Trebevićke žičare prisustvovao je veliki broj javnih ličnosti iz političkog, sportskog, kulturnog i javnog života općenito.