BiH
22

Osobe s invaliditetom traže dostojanstven odnos zdravstvenih radnika

Klix.ba
U BiH živi veliki broj osoba s nekom vrstom invaliditeta. Tokom posljednjih godina njihova borba za prava i jednakost krenuli su uzlaznom putanjom i situacija je mnogo bolje nego prije 10 i više godina. Ipak, i dalje su žrtve diskriminacije u raznim segmentima, pa i u zdravstvu.

Koordinacioni odbor organizacija udruženja osoba sa invaliditetom KS (KOO KS) u saradnji sa organizacijom MyRight učestvuje u projektu "Zdravstvo-konkretna inkluzija –Sprovođenje UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u praksu 2014-2017" koji ima za cilj obučiti radnike u zdravstvenim ustanovama kako da se odnose prema osobama s različitim vrstama invaliditeta pri pružanju zdravstvene usluge.

"MyRight je radio istraživanje zadnjih nekoliko godina i utvrđeno je da osobe s invaliditetom imaju puno problema u dobijanju zdravstvenih usluga. Generalno je problem s pristupačnošću, a drugo odnos medicinskog osoblja prema nama, komunikacija i poštovanje dostojanstva", rekao je za Klix.ba predsjednik KOO KS Fikret Zuko.

Danas je u JU Dom zdravlja KS održan okrugli sto i prezentacija brošure koja daje upute radnicima u zdravstvenim ustanovama kako da pristupaju osobama s invaliditetom. Okruglom stolu prisustvovalo je oko 50 osoba iz domova zdravlja i nadležnog ministarstva u KS.

"Za slijepe osobe je problem da dođu do zdravstvene ustanove ako nema vodilice, ali većina invalidnih osoba dolazi sa asistentom. Problem je taj što se medicinsko osoblje obraća asistentu i pita ga 'šta ga boli, zašto je došao, koje tablete pije' i slično, kao da mi - osobe s invaliditetom ne postojimo i da nismo tu. Mi hoćemo da se obraćaju nama, jer asistent nam samo pomaže da dođemo. Ponašaju se kao da mi nismo osobe. Ovim pokušavamo da naše dostojanstvo bude na nivou s drugim građanima i da medicinsko osoblje prilagodi svoj odnos i procedure, koliko je to moguće, osobama s invaliditetom", rekao je Zuko.

Istakao je kako je prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom država dužna da osigura edukaciju medicinskog osoblja o pristupu i načinu ophođenja prema osobama s invaliditetom, ali da to do sada nije učinjeno. Edukaciju do sada su vršile nevladine organizacije.

"Nadamo se da je ovo početak i da će ovo kao dobar primjer poslužiti i institucijama vlasti da organizuju slično na fakultetima u okviru nekog predmeta da studenti koji će se baviti zdravstvom završe barem jedan semestar o pružanju zdravstvene njege osobama s invaliditetom", rekao je Zuko.

U projektu "Zdravstvo-konkretna inkluzija" učestvuje više od 65 organizacija s područja cijele BiH, Centar porodične medicine u FBiH i centri za mentalno zdravlje u FBiH i RS-u.