{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osobe s invaliditetom provalile u Skupštinu

F
FENA
24.2.2009. u 12:59
0
48
Osobe s invaliditetom provalile u Skupštinu
0
Osobe s invaliditetom provalile u Skupštinu
Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odobrio na današnjoj sjednici izmjene jednog zakona koji reguliše prava neratnih invalida, veća grupa osoba s invaliditetom odmah po usvajanju provalila je u skupštinsku salu nezadovoljna donesenom odlukom parlamentaraca.
Povišenim glasom od poslanika i članova Vlade koji su se u tom trenutku zatekli u skupštinskim klupama, tražili su poništenje odluke.

Neki od članova ovih udruženja traže da invalidi ostanu u sali sve dok parlamentarci eventualno ne promijene odluku dok drugi pozivaju kolege da izađu iz sale i tako dozvole parlamentarcima da ponovo zasjedaju na miru i promijene odluku.

Konačan ishod ove situacije znat će se kasnije.

Invalidi, među kojima je veliki broj osoba s oštećenim sluhom i govorom, nezadovoljni su zato što su na osnovu današnje odluke Parlamenta, kao 70-postotni invalidi izgubili pravo na određene naknade koje su imali prije današnjeg mijenjanja zakona.

Tekst čiji je službeni naziv Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom u FBiH izmijenjen je većinom glasova poslanika na današnjoj sjednici na inicijativu Federalne vlade.

Parlamentarci su time odobrili Vladin prijedlog da iz federalnog budžeta ubuduće budu finansirani samo 100-postotni i 90-postotni neratni invalidi a ne i korisnici s ostalim procentima invalidnosti kao što je do sada bio slučaj.

Ovakav Vladin prijedlog odobrio je bez mnogo diskusije nedavno Dom naroda Federalnog parlamenta, a danas su ga odobrili uglavnom poslanici parlamentarne većine u Predstavničkom dom, za razliku od većine opozicionih poslanika.

Invalidi koji su odmah po odluci parlamentaraca provalili u salu do tada su čekali ishod glasanja ispred dvorane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: