{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osobe s invaliditetom provalile u Skupštinu

F
24.2.2009. u 12:59
0
48
Osobe s invaliditetom provalile u Skupštinu
0
Osobe s invaliditetom provalile u Skupštinu
Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odobrio na današnjoj sjednici izmjene jednog zakona koji reguliše prava neratnih invalida, veća grupa osoba s invaliditetom odmah po usvajanju provalila je u skupštinsku salu nezadovoljna donesenom odlukom parlamentaraca.
Povišenim glasom od poslanika i članova Vlade koji su se u tom trenutku zatekli u skupštinskim klupama, tražili su poništenje odluke.

Neki od članova ovih udruženja traže da invalidi ostanu u sali sve dok parlamentarci eventualno ne promijene odluku dok drugi pozivaju kolege da izađu iz sale i tako dozvole parlamentarcima da ponovo zasjedaju na miru i promijene odluku.

Konačan ishod ove situacije znat će se kasnije.

Invalidi, među kojima je veliki broj osoba s oštećenim sluhom i govorom, nezadovoljni su zato što su na osnovu današnje odluke Parlamenta, kao 70-postotni invalidi izgubili pravo na određene naknade koje su imali prije današnjeg mijenjanja zakona.

Tekst čiji je službeni naziv Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom u FBiH izmijenjen je većinom glasova poslanika na današnjoj sjednici na inicijativu Federalne vlade.

Parlamentarci su time odobrili Vladin prijedlog da iz federalnog budžeta ubuduće budu finansirani samo 100-postotni i 90-postotni neratni invalidi a ne i korisnici s ostalim procentima invalidnosti kao što je do sada bio slučaj.

Ovakav Vladin prijedlog odobrio je bez mnogo diskusije nedavno Dom naroda Federalnog parlamenta, a danas su ga odobrili uglavnom poslanici parlamentarne većine u Predstavničkom dom, za razliku od većine opozicionih poslanika.

Invalidi koji su odmah po odluci parlamentaraca provalili u salu do tada su čekali ishod glasanja ispred dvorane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: