Dugogodišnja inicijativa
242

Osobe s invaliditetom još nemaju adekvatan taksi prijevoz u Sarajevu

M. N.
S potpisivanja peticije (Foto: Klix.ba)
S potpisivanja peticije (Foto: Klix.ba)
Osobe s invaliditetom još uvijek čekaju na taksi prijevoz vozilom koje je tehnički prilagođeno njima. Inicijativa o promjeni zakona i propisa dostavljena je Ministarstvu prometa FBiH u junu ove godine i čeka se njihova reakcija.
Ministarstvo saobraćaja KS je pokrenulo inicijativu prema Federalnom ministarstvu prometa 2016. i 2019. godine.

Kako smo ranije pisali, Udruženje za zaštitu prava "Taxi 8" u Sarajevu već sedam godina ima vozilo tehnički prilagođeno osobama s invaliditetom, ali ono stoji jer ne mogu dobiti potrebne dozvole.

Ministarstvo saobraćaja KS je u odgovoru zastupnici Skupštine KS Vildani Bešliji, koja je pokrenula inicijativu još u januaru ove godine da se poduzmu aktivnosti na ovom polju, tražili su da se izvrše dopune Zakona o cestovnom prijevozu FBiH i Pravilnika o tehničko-eksploatacionim sulovima za vozila kojima se obavljaju pojedine vrste prijevoza te dopunu Pravilnika o licenci za obavljanje javnog prijevoza u cestovnom saobraćaju, a u cilju da bi se omogućilo taksi prijevoznicima da registruju vozila namijenjena za prijevoz osoba s invaliditetom.

"Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dostavljena je 17.6.2019. godine zastupnička inicijativa koju je pokrenuo zastupnik Irfan Čengić za izmjenu i dopunu Zakona o cestovnom prijevozu FBiH a u cilju pripreme Prijedloga mišljenja za Vladu FBiH. Inicijativa se odnosila na izmjenu Zakona kako bi se omogućilo taksi prijevoznicima da registruju vozila namijenjena za prijevoz osoba s invaliditetom. Ministarstvo saobraćaja KS podržalo je inicijativu i dalo saglasnost na prijedlog radnog materijala Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH", kazali su iz kantonalnog ministarstva.

Predsjednik Udruženje za zaštitu prava "Taxi 8" Zijad Omerić je uputio prvi dopis prije sedam godina kada je ministar saobraćaja KS bio Jusuf Bubica. Istakao je kako u arhivi imaju nekoliko stotina prepiski i zahtjeva i da su na svaki od Ministarstva saobraćaja KS dobili odgovor na rade na tome.

Banja Luka već tri godine ima taksi službu za prijevoz osoba s invaliditetom. Ovu uslugu realizovao je Grad Banja Luka koji sufinansira sve vožnje invalidnih osoba, pa tako ove osobe plaćaju startnu cijenu od 0,40 KM i 0,40 KM po kilometru, dok Grad plaća 2,57 KM za start i 1,57 KM po kilometru.

Prema Zakonu o cestovnom prijevozu FBiH, taksi prijevoz može se obavljati samo putničkim vozilom sa pet sjedišta koje ima četvero vrata.