BiH
0

Osobe s invaliditetom još čekaju ispunjenje zahtjeva

FENA
Predstavnici udruženja osoba s invaliditetom iz raznih dijelova BiH i danas su u zgradi državnog parlamenta u Sarajevu, gdje od parlamentaraca traže hitnu ratifikaciju Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

S tim u vezi oni se zalažu za hitno održavanje, ako ne na drugi način onda telefonske, sjednice Vijeća ministara BiH, nakon čega bi Konvencija bila upućena u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Udruženja invalida BiH Zijad Arapčić kazao je Feni da su zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg VMBiH Sadik Ahmetović i resorni državni ministar Safet Halilović nedavno informirali osobe s invaliditetom, u susretu u zgradi državnog parlamenta, da se angažiraju na tome da bude održana telefonska sjednica VMBiH, ali da je predsjedavajući Nikola Špirić nedostupan.

"Oni su u akciji da bude održana telefonska sjednica VMBiH. Međutim, predsjedavajući Špirić je nedostupan. Bez njegove saglasnosti za davanje punomoći ministru Sadiku Ahmetoviću ili ministru Draganu Vrankiću ne može biti održana telefonska sjednica Vijeća ministara BiH," kazao je Arapčić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović ljetos ove godine potpisao je Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, nakon čega je taj dokument predat na ratifikaciju. Taj dokument trebalo bi da osigura ista prava za osobe s invaliditetom u cijeloj BiH i njihov ravnopravan status u društvu.

Predstavnici udruženja osoba s invaliditetom iz BiH, osim onih koji su teško bolesni, proveli su noć u zgradi državnog parlamenta. Trenutno ih je oko 150, a po Arapčićevim riječima, neće odustati od ispunjenja njihovog glavnog zahtjeva.