BiH
12

Osobe mlađe od 18 godina u HNK-a oslobođene plaćanja participacije za zdravstveno osiguranje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNK) usvojili su na svojoj današnjoj sjednici u Mostaru Prijedlog odluke o dopuni odluke o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju te županije, kojom se od plaćanja premije (markice) oslobađaju osobe mlađe od 18 godina.

Istovremeno, Klub zastupnika SDP-a, odnosno zastupnik Amer Zagorčić uputio je prijedlog prema Skupštini kojim se traži oslobađanje plaćanja premije za još neke kategorije stanovništva. Taj prijedlog proslijeđena je mjerodavnom organu na izjašnjavanje.

Zastupnici HNK-a usvojili su danas i Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti HNK-a, dok su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lokalnoj samoupravi vratili županijskoj Vladi na razmatranje.

Zastupnici će, također, danas razmatrati Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračuna i uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na području HNK-a.

Kada je u pitanju ta odluka, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK-a Rade Bošnjak kazao je u izjavi za medije kako bi se stopa za umirovljenike trebala povećati s 1,2 na 2 posto te da Zavod od te kategorije stanovništva godišnje uprihoduje oko 2 milijuna, a rashoduje oko 43 milijuna maraka.

Također, tim se prijedlogom, među ostalim, za nezaposlene osobe traži povećanje stope s 2 posto na 2,5 čime bi Zavod, po Bošnjakovim riječima, uprihodovao dodatnih oko 530 000 maraka na godinu.