CIK BiH
0

Osobe kojima nije prihvaćen zahtjev za registraciju mogu podnijeti prigovor

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) obavijestila je danas sve osobe kojima nije prihvaćena prijava za registraciju da na lokalnim izborima 5. oktobra glasaju izvan BiH, odnosno putem pošte, da mogu podnijeti prigovor CIK-u u roku od 48 sati od dana objave obavještenja na web stranici CIKBiH.

Kako je novinarima izjavila glasnogovornica CIK-a Maksida Bajramović, obavještenje će sa svim uputama i obrascem na kojem se podnosi prigovor biti na ovoj web stranici od subote 20. oktobra, od 12.00 sati.

Prigovor se može podnijeti do ponedjeljka 22. oktobra, do 12.00 sati putem faksa na brojeve 033 251 329, 033 251 310 i 033 251 337 ili lično u sjedištu CIKBiH u Sarajevu, Mula Mustafe Bašeskije br. 6.

Bajramović je kazala da na ovaj način CIKBiH osigurava zaštitu izbornog prava osobama koje smatraju da im je oduzeto izborno pravo.

Ukoliko CIKBiH negativno riješi prigovor podnesen na ovo obavještenje, sve te osobe imaju mogućnost da traže sudsku zaštitu kod Suda BiH.

Obavještenje će sadržavati i imena svih osoba čija je prijava odbijena, s razlozima odbijanja prijave. Bajramović je navela da će se na tom obavještenju naći 7.981 osoba, kojima su prijave za glasanje izvan BiH odbijene iz raznih razloga. Među njima se nalaze i 2.084 osobe iz Posavine, kojima je prijava odbijena jer su imali uvjerenja o državljanstvu izdata od nenadležnog organa.

www.izbori.ba