{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osobe iz javnog i političkog života u kampanji protiv homofobije i transfobije

Klix.ba
17.5.2018. u 20:47
6
37
Osobe iz javnog i političkog života u kampanji protiv homofobije i transfobije
6
Osobe iz javnog i političkog života u kampanji protiv homofobije i transfobije
Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) Sarajevski otvoreni centar pokrenuo je medijsku kampanju čiji fokus je na važnosti i potrebi pružanja podrške lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim, trans i interspolnim osobama od strane institucija.
Podrška i zajednička borba neophodne su za ravnopravnost i bolji život svih nas, navode u SOC-u.

"LGBTI osobe su dio ovog društva, žive, školuju se, rade ili traže posao kao i drugi_e, ali se pored svih problema koji pogađaju cijelo društvo, susreću i sa dodatnom diskriminacijom i nasiljem samo zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili spolnih karakteristika. Uključivanjem javnih ličnosti u ovogodišnju kampanju, želimo da pošaljemo poruku LGBTI osobama da imaju podršku, da postoje ljudi koji će biti tu i reagovati na nepravdu, diskriminaciju i nasilje. Da nisu sami. Javna i otvorena podrška članova_ica bh. društva mnogo znači LGBTI osobama, a javne ličnosti mogu mnogo pomoći u razbijanju predrasuda, homofobije i transfobije koje još uvijek postoje u našem društvu", kažu u Sarajevskom otvorenom centru.

U SOC-u ističu da im je cilj da osvijeste društvo o tome da postoje osobe kojima je stalo da se prekine lanac nasilja, koje žele da se u školi ne širi govor mržnje i da postoje osobe koje će osuditi kršenja ljudskih prava.

"I koje će pružiti podršku i koje će sa nama, LGBTI osobama, učestvovati u borbi protiv bilo kojeg vida nasilja, diskriminacije, homofobije i transfobije."

U kampanji, po prvi put, zajedno u jednom videu učestvuje 11 osoba iz javnog i političkog života, te LGBTI osobe iz Bosne i Hercegovine. Podršku su pružile i pružili: Ferida Duraković, Ermin Bravo, Frenkie, Kontra, Borka Rudić, Lejla Turčilo, Damir Imamović, Esad Bajtal, Vedrana Božinović, Damir Arnaut i Lamija Begagić.

"Potrebno je jačati savezništva kako bismo se zajedno borili protiv sveprisutnijeg nasilja i neravnopravnosti. Zajedno možemo učiniti mnogo više! Ovim putem pozivamo sve građane_ke BiH da nam se pridruže! Podržimo jedni druge. Ujedinimo se u zajedničkim naporima i borbi za bolji život svih građana_ki u ovom društvu", poruka je SOC-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: