BiH
0

Osobama kod kojih se skrivao Župljanin ostavljene poruke da se preda

FENA
Od 12. do16. jula ove godine četiri osobe iz RS-a obišle su nekoliko lokacija u Novom Sadu, Futogu, Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu, gdje su kontaktirali sa osobama kod kojih je za vrijeme svog skrivanja boravio haški bjegunac Stojan Župljanin.
Odlazak tih osoba u Srbiju organiziran je u saradnji s Bezbjednosno-informativnom agencijom Srbije, navedeno je u tromjesečnom izvještaju o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom za period od 1.jula do 30. septembra ove godine.

Prilikom tih posjeta i kontakata s osobama iz Srbije, njima su ostavljene pisane poruke članova uže porodice Župljanina sa zahtjevom da se on dobrovoljno preda organima vlasti RS-a ili Srbije, stoji u ovom izvještaju čije je detalje objavila banjalučka Alternativna televizija.

Po istom principu 28. i 29. jula realizovan je još jedan odlazak triju osoba iz RS-a u Kragujevac i Beograd, gdje su kontaktirali s određenim osobama radi dobijanja informacija o eventualnom trenutnom mjestu skrivanja optuženog na području Srbije.

MUP RS-a u saradnji s BIA-om, navedeno je u izvještaju, identificirao je određeni broj osoba s područja RS-a, Srbije i Rusije, s kojima je Stojan Župljanin u toku skrivanja ostvario kontakte i saradnju. Prema tim osobama, navedeno je u izvještaju, preduzimane su sve raspoložive zakonske mjere.

Također, u izvještaju se navodi da se MUP-a RS-a u saradnji s BIO-om u spomenta tri mjeseca bavio i haškim optuženikom Radovanom Karadžićem.

"Ovlašteni radnici MUP-a u saradnji s bezbjednosnim agencijama BiH i Srbije, identificirali su određeni broj osoba iz različitog društvenog miljea, na području RS-a, Srbije i Crne Gore, koja su neosporno učestvovala u saradničko-pomagačkoj mreži skrivanja Radovana Karadžića do sredine 2003. i prema njima su preduzete ili se preduzimaju zakonske mjere i radnje", kaže se u izvještaju.



Od jula do kraja septembra saslušano je 25 osoba koje su po raznim osnovama imale kontakte s optuženim Karadžićem.

S nekima od njih je obavljen informativni razgovor više puta zbog vršenja konstantnog pritiska prema saradničko-pomagačkoj mreži i članovima uže porodice i rodbine Radovana Karadžića, uz korišćenje svih dozvoljeno operativnih i taktičkih mjera i radnji, navedeno je u tromjesečnom izvještaju o saradnji RS-a s Haškim sudom.

U izvještaju ovaj put nisu uvrštene eventualne radnje u vezi s haškim optuženikom Ratkom Mladićem.