Večernjakov pečat
0

Osoba godine Ante Kvesić

FENA
Ante Kvesić
Ante Kvesić
U Mostaru je sinoć održana manifestacija "Večernjakov pečat" tokom koje je za osobu godine proglašen ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić. Tim povodom apostolski nuncij Alessandro D'Errico uručio je provincijalu hercegovačkih franjevaca fra Ivanu Sesaru posebno priznanje za 800 godina djelovanja franjevaca.

Priznanje za znanstveno-istraživački rad u 2008. godini pripalo je Snježani Vaslij, za privrednika godine proglašen je Nihad Imamović, a priznanje "Naše gore list" dobio je hrvatski ministar finansija Ivan Šuker.

Za umjetnika godine proglašen je Edin Karamazov, a priznanje za kulturni uspjeh otišlo je u ruke Miljenka Puljića.

U kategoriji za poduhvat godine priznanje je dobila Jagoda Savić, a HŠK Zrinjski ostvario je sportski uspjeh godine.

Za humanistu godine proglašen je Lazar Manojlović, media press pripao je Nedžadu Brankovići, a Ljerka Ostojić dobila je plaketu za uspjeh godine. Za zvijezdu godine proglašen je Adnan Babajić.

Na popisu za izbor osobe godine nalazilo se 30 kandidata, o kojima su odlučivali isključivo čitatelji Večernjeg lista.

U kandidaturi za ostale kategorije Ocjenjivački sud Večernjeg lista birao je osobu iz privrede, nauke, kulture, umjetnosti, iz oblasti sporta, te za poduhvat godine i najuspješniju osobu iz dijaspore.

Ovogodišnji moto Večernjakova pečata bio je "Evropski pečat", koje će po mišljenju organizatora poslati poruku zajedničke evropske budućnosti i time otvoriti novu stranicu za ova područja koja su opterećena nepovjerenjem.