"Heroji svakodnevnice"
2

Osnovno obrazovanje za odrasle dostupno i u Zenici

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Heroji svakodnevnice" naziv je akcije kojom su danas predstavnici Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" na Trgu Alije Izetbegovića predstavili važnost obrazovanja za odrasle.

Pravo na učenje i jednakost je jedno od osnovnih ljudskih prava. Svako ima pravo na obrazovanje koje treba biti pristupačno svima na temelju individualnih sposobnosti.

Vodeći se ovim načelom, njemačka organizacija GIZ sprovodi projekat "Podrška obrazovanju odraslih u BiH", u sklopu kojeg je jedna od šest radnih linija, specifično usmjerena na naknadno sticanje osnovnog obrazovanja.

Uvidjevši da postoji veliki broj odraslih osoba bez završenog osnovnog obrazovanja te mali broj onih koji se ponovo uključe u taj proces, radna linija "Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja", s jedne strane educira osoblje osnovih škola za rad sa odraslima dok s druge strane želi povećati broj odrlaslih polaznika.

" Cilj naše aktivnosti je promocija obrazovanja, naknadno sticanje obrazovanja kada neko napusti školu iz određenih, privatnih razloga. Svi koji su stariji od 15 godina, a nisu završili osnovnu školu, mogu da u OŠ 'Musa Ćazim Ćatić' polažu vanredno osnovnu školu. Vidimo da puno omladine završava fakultete, ali ne vidimo da ima zaista puno omladine koja nije završila osnovnu školu. Dolazi nam omladina od 18, 19 ili 20 godina koja polaže osnovno školsko obrazovanje", izjavila je nastavnica biologije i hemije u OŠ "Musa Ćazim Ćatić", Fahreta Mekanić.

Individualno koncipirana stručna edukacija nastavnog osoblja odvijat će se u osnovnim školama u šest gradova: OŠ "Hamdija Kreševljaković" Kakanj, OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Zenica, OŠ "Aleksa Šantić" Vojkovići, OŠ "Ivan Goran Kovačić" Mrkonjić Grad, OŠ "Branko Radičević" Banja Luka, JU OŠ "Džemaludin Čaušević" Sarajevo - Novi Grad.

Projekat je namijenjen svim odraslim osobama starijim od 15 godina koji nisu u sistemu formalnog obrazovanja i nemaju završenu osnovnu školu. Znanje i povećanje nivoa obrazovanja stanovništva jedan je od osnovnih preduslova za ubrzani društveni i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.