Nepoštivanje zakona
100

Osnovne škole u HNK danas štrajkuju: Izjednačiti plate sa srednjim školama

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Prvi čas prve i druge smjene osnovci u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas neće imati nastavu. Članovi dva sindikata, nezadovoljni načinom primjene novog kolektivnog ugovora, danas su štrajkom upozorenja željeli poslati poruku Vladi HNK.

Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK, kaže kako su se štrajku upozorenja odazvali svi članovi i da se odvija u svakoj osnovnoj školi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Vlada HNK povećala je plate uposlenima u osnovnim školama za pet posto, ali je to izvršila kroz povećanje osnovice, a ne izjednačavanje koeficijenta, što smo mi tražili", izjavio je Tipura naglasivši da je ovo samo početak nove borbe za prava radnika u osnovnim školama i izjednačavanje njihove pozicije s pozicijom kolega u srednjim školama.

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK, u najavi štrajka kazao je kako poslodavci kod plaćanja uposlenih u osnovnim školama ne poštuju osnovne zakonske propise te kako spremačice imaju platu nižu od one koju je zakon definisao kao najnižu.

"Povećanjem osnovice za pet posto učitelj je dobio 44 KM povišice, a oni u vladi koji imaju platu tri hiljade dobili su 150 KM. Ovako se samo povećala razlika u plaćama između osnovnih i srednjih škola", pojasnio je osnovu pogreške ili prevare koju je prema prosvjetarima učinila Vlada HNK.

Nadležni u Vladi HNK u više navrata su naglasili kako nema osnova za ovaj štrajk te kako oni u potpunosti poštuju ono što je potpisano prije nekoliko mjeseci.