Odluka Skupštine KS
791

Osnovna škola u Sarajevu sada i zvanično nosi naziv po kontroverznom Mustafi Busuladžiću

Klix.ba
(Foto: osdobrosevici.edu.ba)
Bivša Osnovna škola Dobroševići u sarajevskoj općini Novi Grad od prošle sedmice i zvanično nosi naziv po kontroverznom piscu Mustafi Busuladžiću.

Naime, Općinski sud u Sarajevu je 9. augusta donio konačno rješenje o izmjenama podataka o osnovnoj školi u zapadnoj periferiji glavnog grada BiH.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj u oktobru 2016. godine prihvatila prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima zove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji se nisu slagali s ovim prijedlogom.

Opozicija (Naša stranka, Socijaldemokratska partija i Demokratske fronta) je mišljenja kako naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovijetiti s fašizmom.

Isprva, prijedlog je bio odbijen, ali je usvojen u drugom pokušaju. Također, postojao je i prijedlog GS-a da se škola nazove po majoru Armije RBiH Mihajlu Petroviću.

Kritičari ističu kako je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma.

Busuladžić je likvidiran bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.