Važan projekt
174

Osnovna škola na Aneksu bit će završena do početka nove školske godine

Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, načelnici općina Novo Sarajevo i Novi Grad Nedžad Koldžo i Semir Efendić, te direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić obišli su danas gradilište na Aneksu gdje je u toku izgradnja objekta osnovne škole. Ukupna vrijednost izgradnje ovog objekta iznosi 6.030.835 KM.

Kako bi se radovi što prije završili te učenici mogli u novoj školskoj godini krenuti pohađati nastavu, danas je potpisan Aneks VI Sporazuma o sufinansiranju u vrijednosti od 1.050.000 KM.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izdvojilo je sredstva u iznosu od 500.000 za nabavku opreme", istakao je ministar Kazazović, te najavio kako će se otvaranjem ove škole rasteretiti nekoliko osnovnih škola na području općina Novi grad i Novo Sarajevo, koje će od naredne školske godine imati manji broj učenika.

Po riječima načelnika Efendića, ovo je vrlo skup projekt jer se sportska dvorana nalazi u sklopu ove škole.

"Ovo je sigurno jedan od najbolje urađenih objekata na području naše općine jer će učenici dobiti jednu modernu školu. Djeca s Otoke i Švrakinog Sela više neće morati pješačiti po tri kilometra kako bi pohađala nastavu. Općina Novi Grad je za završetak unutrašnjih radova, vanjsko uređenje i izgradnju skloništa zajedno s Općinom Novo Sarajevo izdvojila 550.000 KM", kazao je načelnik Efendić.

Načelnik Koldžo je naveo kako je još prije deset godina na zahtjev građana ovog područja dao obećanje da će napraviti školu, te je danas ponosan što vidi da se radovi na njenoj izgradnji privode kraju.

"Raduje me što će škola na Aneksu vrlo brzo otvoriti vrata našim učenicima", poručio je načelnik Koldžo.

Novi objekt škole prostire se na 2.718 metara kvadratnih, a u njoj će svoje obrazovanje sticati 720 učenika. Škola će imati sedam matičnih učionica za učenike od I do IV razreda i 13 za đake od V do IX razreda, stomatološku ambulantu, fiskulturnu salu sa pripadajućim prostorijama, biblioteku sa čitaonicom te prostor za cjelodnevni i produženi boravak kapaciteta 100 učenika, kao i sklonište.