BiH
538

Osnovci uživali u 3D projekciji na Dječijem festivalu filma u Zenici

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Family centru Ekran danas se održava drugi dan 1. dječijeg festivala filma koji ima za cilj da postane jedna od najposjećenijih manifestacija za djecu u zemlji.

Oko 120 učenica i učenika Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" danas je prisustvovalo 3D projekciji crtanog filma "Pčelica Maja", međutim, veliki broj njih već je gledao neke 3D crtane filmove prilikom kolektivnih posjeta kinu.

Učenica petog razreda OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Sadeta Durmić uživa u gledanju crtanih filmova na velikom platnu.

"Gledala sam dosta crtanih filmova u kinu, a najdraži mi je bio 'Štrumfovi'. Gledala sam i 3D crtane i super je osjećaj kada imaju posebni efekti prilikom gledanja filma, a 'Pčelicu Maju' danas ću prvi put gledati u kinu i drago mi je zbog toga", kazala je Durmić za Klix.ba.

Njena prijateljica Hatidža prvi put je danas gledala "Pčelicu Maju", a posebno je zadovoljna 3D projekcijama.

"Ja ću danas kao i moji prijatelji iz škole gledati 'Pčelicu maju', gledala sam i prije 3D filmove u kinu i super je gledati kada izgleda kao da se sve dešava ispred nas. Nisam prije gledala 'Pčelicu Maju' i sretna sam što ću danas gledati", izjavila je Hatidža.

Kreativni direktor Family centra Ekran Zenica Denis Samardžić u razgovoru za Klix.ba je kazao da će festival kroz sedam dana stvoriti prostor po mjeri i željama djece.

"Uz festival imamo i brojne radionice i igraonice koje organizujemo u saradnji sa brojnim profesionalcima koji imaju iskustva u radu sa djecom, nevladinim organizacijama, domaćim i stranim kulturnim centrima, ambasadama i drugim organizacijama. Festival je projekat od interesa Ministarstva obrazovanja i kulture na svim nivoima i očekujemo njihovu podršku. U okviru festivala bit će predstavljeni brojni sadržaji, od edukativnih projekcija do crtanih filmova, a u ovih sedam dana festivala očekujemo oko 10.000 posjetilaca", izjavio je Samardžić za Klix.ba.

Obrazovne radionice na festivalu usaglašene su sa nastavnim planom i programom sa učenjem kroz vršnjačku edukaciju i kroz vannastavne aktivnosti.

Brojni posjetioci su 1. dječiji festival filma okarakterisali kao poseban događaj gdje stiču nova poznanstva i druženja te da im je posebna draž što upoznaju kostimirane likove iz njihovih omiljenih crtića.

Dječiji festival u Zenici održava se od 10. do 16. novembra gdje će biti predstavljeno 14 filmskih ostvarenja za djecu i mlade uz pristupačne cijene ulaznica.