BiH
0

Osnovano Vijeće nacionalnih manjina BiH, predsjedavajući Talijan Knežiček

SRNA
Tihomir Knežiček
Tihomir Knežiček
Na konstitutivnoj sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH za predsjedavajućeg je izabran Tihomir Knežiček, predstavnik italijanske nacionalne manjine, dok su prvi i drugi zamjenik Andrija Svatok iz ukrajinske i Nada Putica iz crnogorske manjine.

Knežiček je nakon sjednice izjavio novinarima da je dobar položaj nacionalnih manjina u BiH, osim romske.

On je istakao problem romske nacionalne manjine u vezi sa zdravstvenom zaštitom, školovanjem i stambenim pitanjima, te naveo da zbog toga ova populacija zavređuje posebnu pažnju.

"Ostale nacionalne manjine nemaju problema", smatra Knežiček i tvrdi da je kao pripadnik nacionalne manjine ostvario sva prava.

On je istakao da će Vijeće nastaviti kvalitetno da radi da bi nacionalne manjine u BiH ostvarile svoja prava, kao i da bi bilo unaprijeđeno očuvanje njihove tradicije i kulture.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Vijeća Andrija Svatok naglasio je da će novoizabrano rukovodstvo nastojati da Vijeće zadrži kontinuitet u radu i dati doprinos u provođenju odluke u predmetu "Sejdić i Finci".

"Žao mi je što je ovaj slučaj prerastao samog sebe i otišao u političke vode", rekao je Svatok.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Vijeća Nada Putica istakla je da je ovo za nju novi izazov, te da se nada da će Vijeće kroz rad uspjeti da riješi mnoga pitanja nacionalnih manjina.

Govoreći o odluci "Sejdić i Finci", ona je naglasila da to pitanje konačno treba završiti da bi i nacionalne manjine mogle biti birane.