BiH
0

Osnovano Udruženje za političke nauke u BiH

FENA
U Sarajevu je danas osnovano Udruženje za političke nauke u Bosni i Hercegovini. Ono će artikulirati i predstavljati opće interese politologa i drugih poštovalaca političke nauke u BiH, predstavljati sve aspekte političkog, kulturnog života i naslijeđa BiH te etike poziva.

Riječ je o neprofitnoj, nevladinoj, nepolitičkoj, vanstranačkoj te samostalnoj interesnoj organizaciji koja će okupljati politologe i osobe drugih profesija i zanimanja čiji je zajednički interesni cilj unapređenje, predstavljanje i popularizacija političke nauke u BiH i šire.

Sjedište Udruženja bit će na Fakultetu političkih nauka (FPN), a djelovat će na području BiH.

Zacrtane ciljeve Udruženje će realizirati kroz niz aktivnosti, kao što su organiziranje naučnih i stručnih skupova, izdavanje naučnih i stručnih publikacija, održavanje javnih predavanja, izvođenje naučnih i stručnih istraživanja te organiziranje stručnih putovanja.

Prisutne na Osnivačkoj skupštini pozdravio je i dekan FPN-a Ismet Grbo, podsjetivši kako je riječ o obnavljanju rada nekadašnjeg vrlo snažnog Udruženja politologa te on očekuje da će i novo Udruženje ponovo zaživjeti i osnažiti svoju poziciju u društvu.

Članstvo u Udruženju može biti pojedinačno i kolektivno. Pojedinačni članovi mogu biti redovni, počasni i pridruženi, a trebaju pripadati obrazovnim profilima: diplomirani politolog, diplomirani novinar te diplomirani stručnjaci srodnih struka koje se bave istraživanjima iz područja političkih i društvenih nauka.

Za predsjednika Udruženja, a ujedno i Skupštine, imenovan je Asim Mujkić, dok su potpredsjednici Martin Raguž i Zdravko Zlokapa. Predsjednica Upravnog odbora je dr. Nermina Šačić. Usvojen je i Statut Udruženja.