{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnovan neformalni Klub parlamentarki u Federaciji BiH

F
4.2.2013. u 19:09
3
43
Osnovan neformalni Klub parlamentarki u Federaciji BiH
3
Osnovan neformalni Klub parlamentarki u Federaciji BiH
Zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dogovorile su formiranje neformalnog Kluba parlamentarki u ovom domu.
Uz podršku američkog Međunardnog republikanskog instituta (IRI), parlamentarke su tokom zajedničkog sastanka u Sarajevu 2. i 3. februara 2013. godine izradile strateški plan djelovanja, definirale viziju i misiju Kluba parlamentarki, te izabrale prvu koordinatoricu.

Klub parlamentarki će u saradnji s drugim klubovima i radnim tijelima u Parlamentu raditi na kreiranju, usvajanju i nadzoru nad zakonodavstvom u svim oblastima od posebnog društvenog interesa za žene.

Cilj kluba je da kroz aktivnosti zagovaranja, osnaživanja i umrežavanja sa zainteresiranim stranama doprinese poboljšanju položaja žena u Bosni i Hercegovini.

Zastupnice su dogovorile i akcioni plan i definirale teme od značaja za žene na kojima će u narednom periodu raditi kroz organizaciju okruglih stolova i susreta s nevladinim sektorom.

“Međunarodni republikanski institut (IRI) je posvećen radu sa ženama u politici. Saradnja sa parlamentarkama u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije rezultirala je formiranjem Kluba parlamentarki. Važo je istaći da je ovo prvi klub koji se formirao oko zajedničkog interesa i zajedničkih ciljeva čije su članice predstavnice osam parlamentarnih stranaka i nezavisne zastupnice,” rekao je Borislav Spasojević, direktor IRI-a u BiH.

Dodao je da će IRI nastaviti intenzivnu saradnju sa Klubom parlamentarki kroz administrativno-tehničku podršku u radu Kluba, organizacijom edukacija, regionalnih konferencija i sastanaka s civilnim društvom i građanima.

Spasojević je također istakao da će Klub djelovati kao neformalna grupa dok se ne usvoje izmjene Poslovnika o radu Parlamenta koji nije predvidio formiranje višestranačkih klubova.

Stoga će jedan od osnovih ciljeva Kluba biti predlaganje izmjene Poslovnika i institucionalizacija Kluba parlamentarki.

Također, zastupnice su dogovorile da osnovni ciljevi Kluba budu usvajanje zakona o porodičnoj i dječijoj zaštiti, te bolja saradnja i umrežavanje sa predstavnicima/ama civilnog društva i veće prisustvo u medijima.

Koordinatorica Kluba Hafeza Sabljaković istakla je da ideja o fomiranju Kluba parlamentarki postoji duže vrijeme i da su parlamentarke pokazale želju da zajednički djeluju u oblastima od značaja za žene u BiH.

Dodala je da su odnosi između zastupnica prijateljski i da se na osnovu toga mnoge pozitivne inicijative mogu realizovati kroz njihov rad u Parlamentu Federacije BiH.

Zahvalila se IRI-u koji je prepoznao ovaj potencijal, inicirao prvi sastanak zastupnica i koji će nastaviti jačati kapacitete Kluba, saopćeno je iz tog kluba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: