|

Osnovan neformalni Klub parlamentarki u Federaciji BiH

Osnovan neformalni Klub parlamentarki u Federaciji BiH
3
F
FENA
4.2.2013. u 19:09
43
komentara
3

dijeljenja
Osnovan neformalni Klub parlamentarki u Federaciji BiH
Zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dogovorile su formiranje neformalnog Kluba parlamentarki u ovom domu.
Uz podršku američkog Međunardnog republikanskog instituta (IRI), parlamentarke su tokom zajedničkog sastanka u Sarajevu 2. i 3. februara 2013. godine izradile strateški plan djelovanja, definirale viziju i misiju Kluba parlamentarki, te izabrale prvu koordinatoricu.

Klub parlamentarki će u saradnji s drugim klubovima i radnim tijelima u Parlamentu raditi na kreiranju, usvajanju i nadzoru nad zakonodavstvom u svim oblastima od posebnog društvenog interesa za žene.

Cilj kluba je da kroz aktivnosti zagovaranja, osnaživanja i umrežavanja sa zainteresiranim stranama doprinese poboljšanju položaja žena u Bosni i Hercegovini.

Zastupnice su dogovorile i akcioni plan i definirale teme od značaja za žene na kojima će u narednom periodu raditi kroz organizaciju okruglih stolova i susreta s nevladinim sektorom.

“Međunarodni republikanski institut (IRI) je posvećen radu sa ženama u politici. Saradnja sa parlamentarkama u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije rezultirala je formiranjem Kluba parlamentarki. Važo je istaći da je ovo prvi klub koji se formirao oko zajedničkog interesa i zajedničkih ciljeva čije su članice predstavnice osam parlamentarnih stranaka i nezavisne zastupnice,” rekao je Borislav Spasojević, direktor IRI-a u BiH.

Dodao je da će IRI nastaviti intenzivnu saradnju sa Klubom parlamentarki kroz administrativno-tehničku podršku u radu Kluba, organizacijom edukacija, regionalnih konferencija i sastanaka s civilnim društvom i građanima.

Spasojević je također istakao da će Klub djelovati kao neformalna grupa dok se ne usvoje izmjene Poslovnika o radu Parlamenta koji nije predvidio formiranje višestranačkih klubova.

Stoga će jedan od osnovih ciljeva Kluba biti predlaganje izmjene Poslovnika i institucionalizacija Kluba parlamentarki.

Također, zastupnice su dogovorile da osnovni ciljevi Kluba budu usvajanje zakona o porodičnoj i dječijoj zaštiti, te bolja saradnja i umrežavanje sa predstavnicima/ama civilnog društva i veće prisustvo u medijima.

Koordinatorica Kluba Hafeza Sabljaković istakla je da ideja o fomiranju Kluba parlamentarki postoji duže vrijeme i da su parlamentarke pokazale želju da zajednički djeluju u oblastima od značaja za žene u BiH.

Dodala je da su odnosi između zastupnica prijateljski i da se na osnovu toga mnoge pozitivne inicijative mogu realizovati kroz njihov rad u Parlamentu Federacije BiH.

Zahvalila se IRI-u koji je prepoznao ovaj potencijal, inicirao prvi sastanak zastupnica i koji će nastaviti jačati kapacitete Kluba, saopćeno je iz tog kluba.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...