BiH
0

Osnovan Evropski pokret BiH

FENA
U Zavidovićima je u ponedjeljak osnovan Evropski pokret Bosne i Hercegovine.

Osnivači Pokreta su osam nevladinih organizacija i pojedinci iz Bijeljine, Tuzle, Šekovića, Žepča, Zenice, Zavidovića, Viteza, Gračanice i Hadžića.

Za prvu počasnu predsjednicu/ambasadora Evropskog pokreta BiH izabrana je Svetlana Broz. Predsjednik je Predrag Praštalo iz Zavidovića, a potpredsjednici su Sabina Mujezinović, novinarka Radio Kameleona iz Tuzle, i Branko Todorović iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u RS-u, iz Bijeljine. Predsjednik Skupštine EPBiH je Dino Čolić, humanist i sportski radnik iz Gračanice. Predsjednik Upravnog odbora je Đorđe Radovanović, omladinski aktivist iz Šekovića, a njegovi članovi su Edhem Džinić iz Zavidovića, Alen Jusufović iz Zenice, Stipo Žigonjić iz Viteza i Franjo Tomić iz Žepča, saopšteno je iz EPBiH.

Ciljevi EPBiH su unapređenje razumijevanja, uzajamnog poznavanja i suradnje ljudi, zajednica i država na evropskom prostoru te stimulisanje svestrane i slobodne komunikacije među njima, prije svega u oblasti sporta, kulture, informisanja, privrede i politike. Ciljevi su i u proširenju ideje evropskog ujedinjenja u BiH, kao i utjecanju na javnost BiH da svoje angažovanje usmjeri ka demokratskom djelovanju u višestranačkoj zemlji. Vizija EPBiH jeste Bosna i Hercegovina – zemlja u kojoj se poštuju ljudske slobode i prava, u okviru EU, ravnopravna drugim članicama i zemljama u svakom pogledu.

Za mjesto centralnog obilježavanja ovogodišnjeg Dana Evrope – 9. maja određena je Bijeljina.